Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Ολομέλεια της Βουλής στις 24 Φεβρουαρίου 1994 και η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων ήταν μια επίσημη αρχή ώστε όσοι δεν γνώριζαν ή έκαναν πως δεν γνωρίζουν, να υποχρεωθούν να ακούσουν και να μάθουν.
Δεν αναγνώρισαν και δεν θα αναγνωρίσουν όλοι, αλλά τουλάχιστον ο δρόμος άνοιξε, και σ’ αυτό έχουν συμβάλει φωτισμένοι Πόντιοι.
Ανάμεσά τους ο ομότιμος, πλέον, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, αλλά και ο εκπαιδευτικός Αντώνης Παυλίδης. Για τον αγώνα τους, μέσω της συγγραφικής τους ιδιότητας, είχαν μιλήσει στον σπουδαίο Βασίλη Βασιλικό –πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 89 ετών–, στο πλαίσιο της εκπομπής του «Άξιον Εστί» που προβαλλόταν από το 1994 έως και πριν από την πανδημία.
Το ντοκουμέντο επανέφερε στη δημοσιότητα ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης μέσω των προφίλ του στο facebook.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούμε τον Βασίλη Βασιλικό να παραδέχεται πως δεν γνώριζε την ιστορική αλήθεια που σχετίζεται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και να επισημαίνει πως το 14τομο έργο του καθηγητή Φωτιάδη είναι ένας θησαυρός ντοκουμέντων που αποδεικνύουν όλα όσα πραγματικά συνέβησαν στις αλησμόνητες πατρίδες, στις αρχές του 20ού αιώνα.
Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης αναφέρεται στο περιεχόμενο του έργου του και φωτίζει κάποια σημεία του, ενώ ο Αντώνης Παυλίδης μιλά για το βιβλίο του Το Φροντιστήριο Τραπεζούντας που εκδόθηκε από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.
Αξίζει το χρόνο σας: