Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί και έξι άλλοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τρεις σοβαρά, σε επίθεση με πυροβόλο όπλο εναντίον ανθρώπων που περίμεναν σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με απολογισμό της ισραηλινής αστυνομίας.
Δύο τρομοκράτες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και ήταν οπλισμένοι ο ένας με Μ-16 και ο άλλος με πιστόλι άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου γύρω στις 07:40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Ντορόν Τόργκεμαν στους δημοσιογράφους από το σημείο της επίθεσης.
Η αστυνομία διευκρίνισε ότι την επίθεση εξαπέλυσαν «δύο κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ». Οι δύο δράστες «σκοτώθηκαν γρήγορα από δύο στρατιώτες που ήταν εκτός υπηρεσίας και έναν πολίτη, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον τους», διευκρίνισε η πηγή.
Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom (MADA) διευκρίνισε ότι μεταξύ των νεκρών είναι μια νεαρή γυναίκα 24 ετών.
Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει δύο άνδρες να βγαίνουν από λευκό αυτοκίνητο και να ανοίγουν πυρ εναντίον των ανθρώπων που βρίσκονταν στη στάση, προτού πέσουν νεκροί.
Παράταση της ανακωχής για άλλη μία μέρα
Η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς παρατάθηκε για έβδομη μέρα, ώστε να επιτραπεί στους μεσολαβητές να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για νέες απελευθερώσεις ομήρων, ανακοίνωσαν τα μέρη και το εμιράτο του Κατάρ, το οποίο διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
Μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της ανακωχής στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μέσω X (πρώην Twitter) πως η επιχειρησιακή παύση θα συνεχιστεί, υπό το φως των προσπαθειών των μεσολαβητών να συνεχιστεί η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων στους όρους του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί.
Προηγήθηκε η έκτη κατά σειρά ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους τη νύχτα.
Η Χαμάς ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι η ανακωχή θα συνεχιστεί για «έβδομη ημέρα». Κάτι που επιβεβαίωσε κατόπιν και το Κατάρ.
Η ανακωχή, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή 24η Νοεμβρίου, αρχικά για τέσσερις ημέρες, προτού παραταθεί για άλλες δύο και σήμερα για ακόμα μία μέρα, επέτρεψε την απελευθέρωση 70 Ισραηλινών ομήρων και 210 Παλαιστινίων κρατουμένων. Εξάλλου περίπου 30 αλλοδαποί από την Ταϊλάνδη, κυρίως εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα, αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός του πλαισίου της συμφωνίας.
Στο Ισραήλ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφθασε μετά τα μεσάνυχτα στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνομιλίες κυρίως με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που αναμένεται να πιέσει προκειμένου να υπάρξει νέα παράταση της ανακωχής, προτού επισκεφθεί την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
«Τις επόμενες μέρες θα επικεντρωθούμε στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραταθεί η ανακωχή προκειμένου να μπορέσουμε να βγάλουμε περισσότερους ομήρους και να μπορέσει να εισέλθει περισσότερη βοήθεια», είπε χθες ο Μπλίνκεν στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του NATO στις Βρυξέλλες.
Επεισόδια μπροστά σε φυλακή
Οι αποφυλακισθέντες και οι αποφυλακισθείσες έτυχαν πανηγυρικής υποδοχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Όμως ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έξω από τη φυλακή του Οφέρ, κοντά στη Ραμάλα. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, από αληθινές σφαίρες.
«Να πεθάνω»
Χιλιάδες εκτοπισμένοι επωφελήθηκαν από την ανακωχή για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας, τον τομέα που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, αψηφώντας την απαγόρευση του ισραηλινού στρατού, που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του κάποιες περιοχές.
«Αν ήξερα πως η ζωή στον Νότο θα ήταν έτσι, δεν θα έφευγα, θα προτιμούσα να πεθάνω, διότι αυτό θα ήταν καλύτερο από αυτό που ζω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ουάεντ Τάχα, που έφυγε έπειτα από δυο εβδομάδες πολέμου από «περιοχή που θεωρείτο πολύ επικίνδυνη».
«Μετά την άφιξή μου στη Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό, πέρασα μια ολόκληρη μέρα σε κατάσταση σοκ, δεν μίλαγα, αφού είδα τις σκηνές. Βλέπαμε φωτογραφίες και στιγμιότυπα από τη Νάκμπα το 1948 στην τηλεόραση, αλλά (τώρα) τη βλέπω στ’ αλήθεια», πρόσθεσε.
Ο όρος «Νάκμπα» («Καταστροφή» στα αραβικά) αναφέρεται στην μαζική εκδίωξη Παλαιστινίων από το Ισραήλ, στον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο.
«Η ζωή εδώ είναι πολύ σκληρή, άγρια, κι ο κόσμος έχει γίνει διαβολικός», συνέχισε, αναφερόμενη σε «καθημερινούς τσακωμούς» εκτοπισμένων και στις «ασθένειες που εξαπλώνονται».