Με την παρασκευή νηστίσιμων «φυλλωτών» και «περέκ» αρχίζουν το πρωί της Κυριακής, 3 Δεκεμβρίου, στις 11.30, τα μαθήματα Οικιακής Οικονομίας από το Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».
Τα μαθήματα, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων, θα γίνουν στο εντευκτήριο του Συλλόγου (Κολοκοτρώνη 7), ενώ απαραίτητο είναι οι συμμετέχουσες να φέρουν μαζί τους μια ποδιά και μια χλαγού (πλάστη).
Η παρουσίαση θα γίνει από τη βραβευμένη παραγωγό ποντιακών ζυμαρικών και εδεσμάτων Ελένη Σιδηροπούλου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Θα ακολουθήσουν περισσότερες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, με στόχο την ενεργοποίηση παραδοσιακών πρακτικών στη σημερινή πραγματικότητα.
Ενδεικτικά, θα γίνουν μαθήματα για πώς συντηρείται το αλεύρι, πώς διατηρούμε προζύμι, ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος, πώς ετοιμάζουμε σε βάζα κρέας μακράς διαρκείας, λαχανικά, κομπόστες, αμπελόφυλλα, καθώς και πώς μπορούμε να ψήσουμε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή αέριο.
Επιπλέον, πώς ετοιμάζουμε πρόσφορο, πώς ζυμώνουμε ψωμί, πώς φτιάχνουμε παραδοσιακά απορρυπαντικά, γνωριμία με τα εργόχειρα και άλλα πολλά.