«Φωτιά» βάζουν πυροσβέστες, ομογενείς και μη, οι οποίοι φωτογραφίζονται –κατά προτίμηση χωρίς μπλούζα και με ένα ζωάκι στην αγκαλιά– για τις σελίδες του Ημερολογίου Αυστραλών Πυροσβεστών (Australian Firefighters Calendar), το οποίο επιστρέφει δυναμικά για την 31η συνεχή χρονιά, παρουσιάζοντας μια «καυτή» συλλογή φωτογραφιών, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικές οργανώσεις της Αυστραλίας.
Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της φωτογράφισης είναι και δύο ομογενείς, ο Σταύρος Γιαννόπουλος (Steven Giannopoulos) και ο Μιχάλης Γαλανός (Michael Galanos), οι οποίοι μαζί με περισσότερους από 25 πυροσβέστες της Αυστραλίας, που προέρχονταν από διαφορετικά υπόβαθρα, τόσο από την αεροπορία, το στρατό, όσο και από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, συνεργάστηκαν σε μια πολύμηνη φωτογράφηση για τη δημιουργία των φετινών ημερολογίων.
«Τρομακτικό, αλλά και διασκεδαστικό»
Ως ένας «απλός πυροσβέστης», ο Μιχάλης Γαλανός παραδέχεται ότι η ιδέα του «να βγάλεις την μπλούζα σου και να έχεις μια κάμερα στο πρόσωπό σου είναι αρχικά αρκετά τρομακτική».
«Η ομάδα και οι υπόλοιποι πυροσβέστες, ορισμένοι από τους οποίους φωτογραφίζονται για αυτό το ημερολόγιο για πολλά χρόνια, δημιούργησαν ένα διασκεδαστικό και χαλαρό περιβάλλον, και μόλις φύγει η αρχική νευρικότητα, τότε είναι απλά απίστευτα διασκεδαστικό» δήλωσε στην ομογενειακή ιστοσελίδα «Νέος Κόσμος».
Ο Ελληνοαυστραλός πυροσβέστης αναφέρει ότι μια από τις αγαπημένες του στιγμές της φωτογράφισης ήταν το ότι του δόθηκε η «ευκαιρία να κρατήσει και να αλληλεπιδράσει με άγρια ζώα», ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του όσον αφορά την φιλανθρωπική πτυχή των συγκεκριμένων ημερολογίων.
Ο πατέρας του με ρίζες από την Καβάλα, βρέθηκε μετανάστης στην Αυστραλία στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και ο Μιχάλης Γαλανός σημείωσε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο επέλεξε να γίνει πυροσβέστης ήταν η επιθυμία του να κάνει τη διαφορά, βοηθώντας και προστατεύοντας τους ανθρώπους.
«Εξωπραγματική εμπειρία»
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Γιαννόπουλος από τον Καναδά, ένας από τους λίγους πυροσβέστες που εμφανίζονται και στις έξι εκδόσεις των ημερολογίων του 2024, περιέγραψε την εμπειρία του με την ομάδα ημερολογίου ως «εξωπραγματική».
Η συμμετοχή του στο ημερολόγιο, σηματοδότησε επίσης το πρώτο του ταξίδι στην Αυστραλία, ένα μέρος το οποίο ήταν ανέκαθεν στη λίστα προορισμών που ήθελε να επισκεφθεί κάποια στιγμή στη ζωή του.
«Γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους που εργάζονταν στα παρασκήνια και καταπληκτικούς πυροσβέστες. Επίσης, δεν είχα κρατήσει ποτέ στη ζωή μου κοάλα, κάτι που το βρήκα ιδιαίτερα ωραίο. Συνολικά, η εμπειρία ήταν φοβερή και είμαι πολύ ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα τώρα που τα ημερολόγια έχουν κυκλοφορήσει», δήλωσε ο Σταύρος Γιαννόπουλος στον «Νέο Κόσμο».
Ο Ελληνοκαναδός πυροσβέστης, με ρίζες από Σπάρτη από τη μεριά του πατέρα του, διατηρεί ζωντανούς τους δεσμούς με την ελληνική του κληρονομιά, καθώς, μεγαλώνοντας στον Καναδά, φοίτησε σε ιδιωτικό ελληνικό σχολείο στο δημοτικό, περιτριγυρισμένος από φίλους που ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες.
Ο ίδιος μοιράζεται ότι το να γίνει πυροσβέστης ήταν το «όνειρό» του από τότε που «ήταν μικρό παιδί».
«Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω πυροσβεστικό όχημα και όχι πυροσβέστης, αυτό είναι ένα αστείο που αναφέρεται συχνά στην οικογένειά μας. Στη συνέχεια μεγάλωσα και συνειδητοποίησα ότι οι πυροσβέστες δεν είναι υπερήρωες, αλλά πραγματικοί άνθρωποι και ότι είναι μια πραγματική δουλειά. Αυτό με προσέλκυσε ακόμη περισσότερο και μόλις μπήκα στην πυροσβεστική ακαδημία, απλά ερωτεύτηκα τη δουλειά, και δεν κοίταξα ποτέ πίσω».
Φέτος μια νέα έκδοση ημερολογίων, εν ώρα δράσης
Εκτός από το κλασσικό ημερολόγιο (Classic Calendar), στο οποίο κάθε άνδρας φωτογραφίζεται μπροστά από τον φακό χωρίς μπλούζα, φέτος η νέα έκδοση του ημερολογίου «Ήρωας» (Hero Calendar), πρόσθεσε μια δυναμική χροιά, καθώς οι πυροσβέστες φωτογραφήθηκαν εν δράση – να ξετυλίγουν λάστιχα, να σκαρφαλώνουν σκάλες και να στέκονται μέσα στις φλόγες. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έκδοση ήταν η πρώτη που εξαντλήθηκε.
Οι θαυμαστές του ημερολογίου του 2024, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε άλλες πέντε εκδόσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αυτές με τα ζώα, δηλαδή με γάτες, (Cat edition), σκύλους (Dog edition), άλογα (Horses edition), καθώς και η έκδοση με διάφορα ζώα (Mixed Animals), η οποία περιλαμβάνει από «αγαπησιάρικα κοάλα μέχρι παιχνιδιάρικα γατάκια».
Έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 3,4 εκατ. δολάρια
Από το 1993, το ημερολόγιο δεν αποτελεί μόνο «χάρμα οφθαλμών», αλλά και μία δύναμη καλού σκοπού, καθώς έχει συνεισφέρει στη συγκέντρωση άνω 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (2,04 εκατ. ευρώ) προς υποστήριξη διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων σε όλη την Αυστραλία, όπως καταφύγια ζώων και προστασίας της άγριας ζωής, καθώς και συλλόγους κατά του παιδικού καρκίνου.
Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες των ημερολογίων, τα οποία κοστίζουν γύρω στα 12 ευρώ, μπορείτε να πατήσετε εδώ.