Ακριβώς 1.700 χορευτές και χορεύτριες, στο 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, συνοδευόμενοι από αγαπημένους Πόντιους καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα, συναντώνται σήμερα στις 6 το απόγευμα στην Κομοτηνή, για να μας πάρουν από το χέρι και να μας πάνε ένα ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας σε πολλές περιοχές του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης, το φεστιβάλ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) αναμένεται να στείλει μήνυμα υπερηφάνειας για την παράδοση και για τη νεολαία που κρατάει ψηλά τα λάβαρα του Πόντου.
Παράλληλα, το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στέλνει το μήνυμά ότι δεν θα σταματήσει κανείς τις προσπάθειες μέχρι τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, και γενικότερα των χριστιανών της Ανατολής.
Φέτος η Κομοτηνή επελέγη, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων (ΣΠοΣ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να δηλωθεί η συμπαράσταση στους ακρίτες που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Όπως έχει ανακοινωθεί από τους διοργανωτές, το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με κοτσιχτόν ομάλ’ που θα χορευτεί απ’ όλες και όλους, και θα κλείσει με σέρρα που θα αποδοθεί από ομάδα επίλεκτων πυρριχιστών.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ενδιάμεσα των χορευτικών των σωματείων που ανήκουν στους ΣΠοΣ που απαρτίζουν την ΠΟΕ θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στη Συνθήκη της Λοζάνης, θα αποδοθεί τιμή στον ύπατο αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών Τζορτζ Τρελόαρ, αλλά και στους Λευτέρη Χαψιάδη και Γιώργο Κεσίδη που πρόσφατα έφυγαν από τη ζωή.
Πρώτος θα εμφανιστεί ο ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, και θα ακολουθήσουν οι ΣΠοΣ: Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Νοτίου Ελλάδος και Νήσων. Τελευταίοι θα εμφανιστούν οι οικοδεσπότες, σωματεία που ανήκουν στον ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. (Δείτε εδώ τους χορούς που θα χορευτούν, αναλυτικά.)
Σύμφωνα με την πρόεδρο ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αθηνά Νακούση, στο Κλειστό Γυμναστήριο ΣΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης «1.700 χορευτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα ενώσουν δυναμικά τα χέρια τους και θα πατήσουν γερά στη γη για να μας δείξουν ότι όσα έχουμε φέρει από τις αλησμόνητες πατρίδες είναι εδώ και έχουν ριζώσει μέσα μας».
Μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ θ’ ακολουθήσει ένα μεγάλο ποντιακό ξεφάντωμα, ενώ αύριο θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου βρίσκεται και το πιστό αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά. Η αυλαία θα κλείσει με πατινάδα στην οποία θα συμμετέχουν σωματεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας αλλά και τοπικά σωματεία της Κομοτηνής.