Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς, της οποίας τη μνήμη η Εκκλησία τιμά στις 25 Νοεμβρίου, γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού (250-310). Η κυπριακή παράδοση, ωστόσο, την θέλει Κυπρία, και κόρη του βασιλιά της Σαλαμίνας Κώνσταντος (περί τα 290 μ.Χ.). Όταν ο βασιλιάς μετατέθηκε από τους Ρωμαίους στην Αίγυπτο, άφησε την εξουσία στην Κύπρο σε έναν αδελφό του. Πέθανε όμως μετά από λίγο καιρό, και η κόρη του Αικατερίνη δέχθηκε την οργή του θείου της επειδή ήταν χριστιανή.
Ο θείος της την φυλάκισε στη Σαλαμίνα, αργότερα στην Πάφο, και τέλος την έστειλε στην Αλεξάνδρεια, όπου και βρήκε μαρτυρικό θάνατο.
Η τοπική αυτή παράδοση θέλει την αγία Αικατερίνη γέννημα και θρέμμα της πόλης Κωνστάντιας (Σαλαμίνας), όπου και φυλακίστηκε. Στη νεκρόπολη της Σαλαμίνας, μάλιστα, ένας μεγαλιθικός τάφος του 7ου π.Χ. αιώνα είναι γνωστός ως «Φυλακή της Αγίας Αικατερίνης».
Πρόκειται για τον τάφο 50 της νεκρόπολης της Σαλαμίνας, που μέχρι πρόσφατα μερικοί πίστευαν πως ήταν τάφος των πρώτων ρωμαϊκών χρόνων. Ωστόσο ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων το 1965 αποκάλυψαν ευρήματα τα οποία οδήγησαν στη χρονολόγηση του μνημείου στον 7ο αιώνα π.Χ.
Μέχρι πρόσφατα το μνημείο αυτό χρησιμοποιούνταν ως παρεκκλήσι, με εικόνα της Αγίας Αικατερίνης.
Η τοπική παράδοση τον θεωρεί ως το χώρο στον οποίο η αγία φυλακίστηκε και μαρτύρησε, παρότι σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά κείμενα η Αικατερίνη δεν πήγε ποτέ στην Κύπρο. Το μνημείο αναφέρεται ως τάφος ή φυλακή της ήδη από το πρώτο μισό του 14ου αιώνα, στα απομνημονεύματα του Γερμανού περιηγητή Ludolf von Suchen.