«Πληρώσαμε βαρύ τίμημα» από τις θεομηνίες του καλοκαιριού, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας στη Βουλή τα κυβερνητικά μέτρα για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η αποκατάσταση των ζημιών συνολικά θα ξεπεράσει σε κόστος τα 3,3 δισ. ευρώ. «Το μεγαλύτερο μέρος της θα είναι ευρωπαϊκοί πόροι αλλά θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Θα συμπληρωθεί η ευρωπαϊκή ενίσχυση από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει η πολιτική που ακολουθούμε» τόνισε.
Την ίδια ώρα, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας τονίζει την ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού μέλλοντος για την πληγείσα περιφέρεια, που θα περιλαμβάνει το αντιπλημμυρικό σχέδιο, με λύσεις βασισμένες στη φύση», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ο σχεδιασμός του αναπτυξιακού μοντέλου της Θεσσαλίας πρέπει να περιλαμβάνει λύσεις οι οποίες θα έχουν βιωσιμότητα περιβαλλοντική που να στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εμπειρία από τη Γερμανία
Στην εξεύρεση λύσεων, και κυρίως στο πώς θα αποτραπεί στο μέλλον μια τέτοια καταστροφή, θα μπορούσε να βοηθήσει η εμπειρία από τα γερμανικά κρατίδια της Ρηνανίας-Παλατινάτου και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που το καλοκαίρι του 2021 σαρώθηκαν από πρωτοφανείς πλημμύρες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 180 άνθρωποι.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι ζημιές ξεπέρασαν τα 40 δισ. ευρώ, 10.000 κτήρια καταστράφηκαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Οι αρχές των κρατιδίων αποφάσισαν μάλιστα να θωρακίσουν τις κρίσιμες περιοχές από μελλοντικές, ακραίες καιρικές συνθήκες και κατέφυγαν σε …αυστριακή βοήθεια υψηλής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, κάλεσαν το βιεννέζικο ερευνητικό ίδρυμα COMET VRVis, που θεωρείται κορυφαίο στον τομέα των υπολογιστών και αναπτύσσει καινοτόμα έργα έρευνας, σε συνεργασία με βιομηχανικές εταιρείες και πανεπιστήμια.
Το ινστιτούτο έχει αναπτύξει το λογισμικό προσομοίωσης Visdom, υπολογίζοντας σε τρισδιάστατη απεικόνιση τον ακριβή κίνδυνο που αντιμετωπίζει από πλημμύρες κάθε περιοχή, αλλά και κάθε κτήριο ή υποδομή.
«Πρόκειται για στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που αποτελούν ουσιαστικό βήμα –στην προετοιμασία για ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες ή έντονες βροχοπτώσεις– μέσω της διερεύνησης του κινδύνου και του σχεδιασμού των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων», αναφέρει Αυστριακός ειδικός στη Ναυτεμπορική, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Σαν «βιντεοπαιχνίδι»
Μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας, το αυστριακό ερευνητικό ινστιτούτο δημιούργησε μια ψηφιακή εικόνα του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, η οποία λαμβάνει υπόψη τις τοπογραφικές και γεωμορφολογικές συνθήκες καθώς και τα δεδομένα απορροής από βροχοπτώσεις, τα ρέματα, τους ποταμούς και το δίκτυο των καναλιών.
Στο υδροδυναμικό μοντέλο συμπεριλήφθηκαν επίσης και οι συνθήκες του εδάφους και η διάβρωση, κατά τη διάρκεια μεγάλων ή ιδιαίτερα ισχυρών βροχοπτώσεων. Δεδομένου ότι η ανάλυση είναι ακριβής έως και ένα μέτρο, το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, έκτασης 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, χωρίστηκε σε 20 δισεκατομμύρια υπολογιστικές κυψέλες. Οι εικόνες οπτικοποιήθηκαν σε τρεις διαστάσεις, όπως σε ένα βιντεοπαιχνίδι.
Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου.