Να «λάβει μέτρα προστασίας» ζητά από την Κίνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των νοσημάτων που σχετίζονται με το αναπνευστικό, και ιδίως τις «εστίες πνευμονίας στα παιδιά».
«Ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα για λεπτομερείς αναφορές», ανέφερε ο Οργανισμός με μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). Το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι υπήρξε και σύσταση στην Κίνα για μέτρα που θα μειώσουν τον κίνδυνο.
Τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο ΠΟΥ –τα οποία έχει αναλύσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού–, είναι ο εμβολιασμός, η παραμονή των ασθενών στο σπίτι, η νοσηλεία (αν χρειαστεί), τα τεστ, η χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.
WHO statement on reported clusters of respiratory illness in children in northern China
WHO has made an official request to #China for detailed information on an increase in respiratory illnesses and reported clusters of pneumonia in children.
At a press conference on 13… pic.twitter.com/Jq8TgZjWNX
— World Health Organization (WHO) (@WHO) November 22, 2023
Οι κινεζικές Αρχές έχουν ανακοινώσει αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων εστιών ατυπικής πνευμονίας παιδιών, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τα στοιχεία που ζητά ο ΠΟΥ είναι «επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για αυτές τις εστίες σε παιδιά, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».
Επιπλέον «ζητήθηκαν πληροφορίες για τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, ιδίως [σ.σ. του ιού] της γρίπης, του SARS-CoV-2 [σ.σ. του ιού που προκαλεί την Covid-19), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) που πλήττει τα βρέφη, και του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, καθώς και πληροφορίες για το βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι κινεζικές Αρχές αποδίδουν την έξαρση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην άρση των περιορισμών κατά του νέου κορονοϊού, κάτι που οδήγησε σε μεγαλύτερη κυκλοφορία των γνωστών παθογόνων.
Ο ΠΟΥ είχε κατηγορήσει επανειλημμένα την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας και συνεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα πρώτα κρούσματα του οποίου εντοπίστηκαν στη χώρα στα τέλη του 2019. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα πώς ενέσκηψε η πανδημία.