Το κλειδί της μνήμης «αναλαμβάνουν» να κρατήσουν όσοι και όσες περάσουν την πόρτα του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού που βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο «OPAP Arena» της ΑΕΚ, και το οποίο σύντομα θα είναι επισκέψιμο.
Τα εκθέματα έχουν τοποθετηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αφηγούνται με γραμμικό τρόπο την ιστορία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής: από την ακμή, στον ξεριζωμό και την προσφυγιά, και από εκεί ξανά στη δημιουργία.
Το pontosnews.gr ξεναγήθηκε πριν από τα εγκαίνια, και από τα εκθέματα που ξεχώρισε είναι οι πλίνθοι που βρίσκονται στην ενότητα του μουσείου που είναι αφιερωμένη στα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, τα δύσκολα, τα λασπωμένα – από τις Οινούσσες έφτασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε αυτές αναγράφονται πόλεις της Μικρασίας.
Η δωρεά είναι από το Σύνδεσμο Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες», ο οποίος έχει στη συλλογή του πάνω από 60 διαφορετικά είδη πλίνθων. Μάλιστα, ο υπεύθυνος Αρχείου του Συνδέσμου Νίκος Καραμπουρνιώτης στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε στις Οινούσσες κατέγραψε την Αγγέλα Χρήστου-Μαγγανά σχετικά με το πώς έφτιαχναν τα τούβλα και τα κεραμίδια Λυθριανή Μικρασιατική Πλινθοποιία Κεραμοποιία των Κατσιάνου-Μαγγανά στο νησί της Παναγιάς.
Η καταγραφή είναι περίπου 1,5 ώρα, και ο ίδιος μοιράστηκε ένα μικρό απόσπασμα, μαζί με μια φωτογραφία στην οποία η Αγγέλα Χρήστου-Μαγγανά είναι 2 ετών και ποζάρει δίπλα σε έναν βρακοφόρο.