Για «αποσταθεροποίηση» της περιοχής του Καυκάσου και προετοιμασία του εδάφους για έναν νέο πόλεμο κατηγόρησε σήμερα, Τρίτη, τη Γαλλία ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, μετά τη σύναψη νέων συμβολαίων ανάμεσα στο Παρίσι και το Γερεβάν για την προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών.
Το Παρίσι «αποσταθεροποιεί» την περιοχή «εξοπλίζοντας» την Αρμενία και «προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα νέο πόλεμο στην περιοχή μας», ισχυρίστηκε ο Αλίεφ σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Εξάλλου ένας σύμβουλος του Αλίεφ, ο Χικμέτ Χατζίγεφ, δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο Ρόιτερς πως το Αζερμπαϊτζάν θέλει διμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αρμενία και πιστεύει ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιτύχουν γρήγορα μια συμφωνία χωρίς να υπάρχει ανάγκη για δυτική μεσολάβηση.
«Μια ειρηνευτική συμφωνία δεν είναι πυρηνική φυσική. Αν υπάρχει καλή βούληση, η επεξεργασία των θεμελιωδών αρχών μιας συμφωνίας ειρήνης μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Χατζίγεφ.
Ωστόσο για το ζήτημα της δυτικής ανάμιξης πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ειρήνη στην περιοχή μας, όχι στην Ουάσινγκτον, το Παρίσι ή τις Βρυξέλλες».
Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με την Τουρκία, έχει τους τελευταίους μήνες επανειλημμένα αποχωρήσει από ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της ΕΕ, κατηγορώντας αμφότερες για φιλοαρμενική προκατάληψη.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν πίστωσε αυτή την εβδομάδα στην ΕΕ ότι βοηθάει να έρθει πιο κοντά μια ειρηνευτική συμφωνία, όμως δήλωσε πως οι δύο πλευρές εξακολουθούν «να μιλούν διαφορετικές διπλωματικές γλώσσες».
Ο Χατζίγεφ υποστήριξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει «δύο μέτρα και δύο σταθμά και μη εποικοδομητική στάση». Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης επικρίνει έντονα τη Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως συνάφθηκαν νέα συμβόλαια για την προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών στην Αρμενία.
Σε σημερινή ομιλία του σε μια διάσκεψη για την αποαποικιοποίηση, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ ισχυρίστηκε πως η Γαλλία είναι υπεύθυνη «για τα περισσότερα αιματηρά εγκλήματα στην αποικιακή ιστορία της ανθρωπότητας».