Η καταστροφική πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά, σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσοποταμία και Αρμενία ήταν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων της περιφέρειας, δημάρχων, εκπροσώπων προσφυγικών σωματείων και της ηγεσίας της Αρμενικής Εκκλησίας.
Εισηγητές ήταν οι: Ιωάννης Μάζης, Σάββας Καλεντερίδης και Αρμέν Μαρουκιάν. Συντονιστής ο δημοσιογράφος Κώστας Πλιάκος, ο οποίος παρουσίασε τις πρόσφατες γεωπολιτικές κρίσεις στις οποίες εμπλέκεται η Τουρκία.
Ο δρ Αρμέν Μαρουκιάν, ιστορικός και επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, επέλεξε να κάνει μια εκτενή αναφορά στις διπλωματικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) μετά τον πόλεμο του 2020. Όπως τόνισε, η σύμπραξη Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν έχει στόχο τον ολοκληρωτικό εκτοπισμό του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού από το θύλακα. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα πως το θέμα του Αρτσάχ δεν έχει κλείσει, «όσο υπάρχουν οι 140.000 Αρμένιοι εκτοπισμένοι, οι οποίοι έχουν το σθένος και τη θέληση να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, ο οποίος παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την ίσως λιγότερο γνωστή γενοκτονία με θύτη την Τουρκία, αυτή των Ασσυρίων. «Η τελευταία –μέχρι τούδε– πράξη του διαρκούς δράματος αυτού του αρχαίου και χριστιανικού λαού είναι η εξόντωση των εναπομεινάντων Ασσυρίων της Μέσης Ανατολής από τους ισλαμιστές του λεγόμενου ISIS, υπό τα απαθή βλέμματα των δυτικών κοινωνιών, των αποχαυνωμένων, και των ψυχολογικώς, ηθικώς και ιδεολογικών αφοπλισμένων» πρόσθεσε.
Από τη μεριά του ο εκδότης, συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης έδωσε το ιδεολογικό στίγμα και περιέγραψε την κρατική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε σχέση με τους χριστιανικούς γηγενείς πληθυσμούς. Αναφέρθηκε στο σημαντικό συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει επιστημονικά ο καθηγητής Βρυώνης, ότι οι Τούρκοι ως πολιτικοί, ως λαός και ως κράτος διακατέχονται από το «σύνδρομο της λεηλασίας του πλούτου του άλλου», κάτι που παρατηρείται και στις μέρες μας, όπως είπε.
«Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι με την ίδρυση της “κοσμικής” τουρκικής δημοκρατίας το 1923 το τουρκικό κράτος απέβαλε αυτή τη νοοτροπία», υποστήριξε. Και κατέληξε στο εξής: «Σήμερα η τουρκική απειλή μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των κρατών που απειλούνται από την πολιτική της».
Το ενδιαφέρον του κοινού για τις απόψεις και των τριών εισηγητών ήταν μεγάλο, δεδομένων των ερωτήσεων που τέθηκαν στο τέλος. Να σημειωθεί ότι η ημερίδα ήταν η πρώτη –και κατά γενική ομολογία επιτυχημένη– σύμπραξη της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και του περιοδικού Αρμενικά.