Είναι μία από τις μεγαλύτερες μαρμάρινες πόλεις στον κόσμο και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κάποτε περίφημη μεσόγεια πόλη της Καρίας, η αρχαία Στρατονίκεια, σήμερα είναι μέρος της τουρκικής επαρχίας των Μούγλων στη Μικρά Ασία, κοντά στο χωριό Εσκιχισάρ.
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται εδώ και δεκαετίες στην αρχαιοελληνική πόλη έχουν φέρει στο φως από μαρμάρινες δημόσιες τουαλέτες μέχρι βυζαντινούς τάφους με ατόφιους σκελετούς.
Αυτή τη φορά το εύρημα που έχουν στα χέρια είναι παιδικά ίχνη ηλικίας σχεδόν 1.900 ετών, σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Μιλώντας στο Anadolu, ο καθηγητής Μπιλάλ Σογιούτ είπε ότι η φετινή ανασκαφική περίοδος ήταν ιδιαιτέρως… καρποφόρα. «Τα ίχνη εντοπίστηκαν στα ερείπια ενός λουτρού της Ρωμαϊκής Περιόδου, στα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν για το θησαυροφυλάκιο. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ανήκουν σε τρία παιδιά, ηλικίας 2 έως 3 ετών» τόνισε.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ανασκαφείς βρίσκουν απεικονίσεις σε τούβλα τοίχων ή κεραμίδια στέγης, αλλά για πρώτη φορά συναντούν ένα τέτοιο αποτύπωμα. Για τον Μπιλάλ Σογιούτ είναι ένα μοναδικό εύρημα που ενδεχομένως να πάει παρακάτω την ανασκαφική έρευνα.
Η Στρατονίκεια είναι γνωστή ως «πόλη των μονομάχων». Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1977 έχουν αναδείξει το ελληνιστικό, ρωμαϊκό και βυζαντινό παρελθόν της, ενώ ευρήματα παραπέμπουν και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.