Ο ρόλος των κειμηλίων και ο τρόπος που κρατούν ζωντανό το παρελθόν, καθώς και οι πολύτιμες δωρεές και οι μουσειακές συλλογές που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους του σήμερα με εκείνους του χθες βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ) με τίτλο «Τα κειμήλια ζωντανεύουν το παρελθόν».
Φέτος η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, αυτή η επιστημονική και πνευματική εταιρεία που ιδρύθηκε από Πόντιους διανοούμενους και παράγοντες της δημόσιας και κοινωνικής ζωής, συμπλήρωσε 96 χρόνια δράσης.
Η εκδήλωση της περασμένης Κυριακής έγινε με αφορμή τα εγκαίνια περιοδικής έκθεσης, στην οποία περιλαμβάνονται κειμήλια που έγιναν προσφάτως δωρεά στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού. Το παρών έδωσαν ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης και αρκετοί από τους δωρητές – μάλιστα, αρκετοί ταξίδεψαν στην Αθήνα από τη βόρεια Ελλάδα.
Στην ομιλία της η βυζαντινολόγος δρ Γιασμίνα Μωυσείδου στάθηκε στη συμβολή των δωρεών στη συγκρότηση των μουσειακών συλλογών, ιδίως των μουσειακών συλλογών μνήμης του μικρασιατικού ελληνισμού.
Στάθηκε μάλιστα στα προβλήματα που ενδεχομένως ανακύψουν κατά τη διαδικασία αποδοχής και ενσωμάτωσης των κειμηλίων.
Από τη μεριά της, η αρχαιολόγος και έφορος του Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού Λένα Καλπίδου παρουσίασε τα αντικείμενα της προσωρινής έκθεσης και αναφέρθηκε στους δωρητές τους (Πελαγία Σουμελίδου-Αβραμίδου, Ουρανία συζ. Χαράλαμπου Σουμελίδη, Κορίννα και Απόστολο Σουμελίδη, Γεώργιο Κ. Κωφίδη και Ουρανία Κ. Κωφίδου-Αλεξιάδου και Μιχάλη Μουρατίδη), αλλά και στους αρχικούς κατόχους τους (μητροπολίτη Χαλδίας Γερβάσιο Α’ Σουμελίδη, μητροπολίτη Γρεβενών Γερβάσιο Β’ Σουμελίδη, και βουλευτή Τραπεζούντας στην Οθωμανική Βουλή Ματθαίο Κωφίδη).
Επεσήμανε τη σημασία των συγκεκριμένων κειμηλίων στην τεκμηρίωση γεγονότων, σχέσεων και δράσεων των Ελλήνων Ποντίων στη Μικρά Ασία, στην Ελλάδα, αλλά και στον απόδημο ελληνισμό (Καναδάς).
Αναφέρθηκε, επίσης, στο χειρόγραφο γράμμα της Επιτροπής Κρυφίων Χριστιανών (Τραπεζούντα, 1857), το οποίο διαφύλαξε το Μουσείο Μπενάκη από το 1936 και το επέστρεψε προσφάτως στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.
Η δε Γεωργία Χαριτίδου, δρ Φιλολογίας και γενική γραμματέας της ΕΠΜ, αναφέρθηκε στα πατριαρχικά κείμενα (σιγίλια) που ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γεώργιος Κανδηλάπτης-Κάνις διέσωσε από την επαρχία Χαλδίας και Χερριάνων και δώρισε στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.
Στην εισήγηση τονίστηκε η αξία των συγκεκριμένων κειμηλίων (κάποια συμπεριλαμβάνονται στην περιοδική έκθεση) και το ποικίλο περιεχόμενό τους που αποκαλύπτει τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στη ζωή των Ελλήνων του Πόντου.