Πλήρης είναι η δικαίωση του συνταξιούχου σιδηροδρομικού Σταύρου Αβραμίδη, ο οποίος ήταν το πρώτος που ανακάλυψε ότι κάποιος είχε αδειάσει τη θυρίδα που διατηρούσε σε κεντρικό υποκατάστημα τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη.
Ο συνταξιούχος είχε ειδοποιήσει την αστυνομία και προσέφυγε στη δικαιοσύνη μόλις αντιλήφθηκε την κλοπή, το 2011, αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο που αφορούσε κι άλλους ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες θυρίδων στο συγκεκριμένο υποκατάστημα. Η έρευνα που ακολούθησε οδήγησε στη σύνταξη κατηγορητηρίου για υπεξαίρεση χρημάτων και τιμαλφή συνολικής αξίας 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως αποκάλυψε σήμερα, Σάββατο, ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη στην ιστοσελίδα voria.gr, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να επιστραφούν στον Στ. Αβραμίδη όλα τα κλεμμένα χρήματα και τιμαλφή, ενώ του επιδίκασε επιπλέον και αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Η δουλειά έγινε «από μέσα»
Αρχικά είχαν κατηγορηθεί για την κλοπή επτά νυν και πρώην τραπεζικοί υπάλληλοι, αλλά στη συνέχεια οι έξι απηλλάγησαν με βούλευμα που κατέληξε ότι οι ποινικές ευθύνες βαρύνουν τον έβδομο συνάδελφό τους. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε ήδη αυτοκτονήσει, υπό το βάρος των αποκαλύψεων.
Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2018, όταν η υπόθεση όδευε στο αρχείο, ανασύρθηκε μετά την παράδοση στην ασφάλεια κλεμμένων κοσμημάτων από τις θυρίδες. Ένα εκ των θυμάτων ενημέρωσε τις διωκτικές αρχές ότι τα τιμαλφή του παραδόθηκαν από συγκεκριμένο υπάλληλο ως μέρος της αποζημίωσης για τα χρήματα που είχε χάσει από τη δική του θυρίδα. Έναν μήνα μετά ο επίορκος υπάλληλος αυτοκτόνησε.
Αστικές ευθύνες στους υπαλλήλους
Η υπ’ αριθμόν 15086/23 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που δικαιώνει τον συνταξιούχο σιδηροδρομικό ύστερα από δικαστικούς αγώνες έντεκα χρόνων, επιρρίπτει αστικές ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους που κατηγορήθηκαν και απαλλάχθηκαν και όχι μόνον στον αυτόχειρα.
«Οι εναγόμενοι ευθύνονται εις ολόκληρο προς αποζημίωση για την προκληθείσα στον ενάγοντα ζημία. Επιπλέον ο ενάγων εξαιτίας της τελεσθείσας σε βάρος του αδικοπραξίας, της στενοχώριας και της ταλαιπωρίας που του προκλήθηκε υπέστη ηθική βλάβη για την αποκατάσταση της οποίας δικαιούται χρηματική αποζημίωση», αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση του Πρωτοδικείου.
«Η απόφαση είναι πολύ σημαντική επειδή αποδείχτηκε η βαριά αμέλεια των υπαλλήλων. Και όταν λέμε βαριά αμέλεια σημαίνει κάνω τα στραβά μάτια, γνωρίζω αλλά δεν κάνω τίποτε για να το αποτρέψω, δεν είναι πράξεις που έχουν ξεφύγει», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr η συνήγορος του συνταξιούχου σιδηροδρομικού Γιώτα Παπαδήμου.
Οι καυτές συνομιλίες
Στη δικαστική απόφαση για πρώτη φορά γίνεται επίκληση στις συνομιλίες που υποκλάπηκαν από την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της ποινικής έρευνας, αποδεικνύοντας πως όλοι γνώριζαν τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που οδήγησαν στην εύκολη κλοπή των τραπεζικών θυρίδων.
«Από τις συνομιλίες αποδεικνύεται ότι η μη τήρηση των κανονισμών λειτουργίας και οι επικίνδυνες πρακτικές αναφορικά με την καταγραφή των συνοδών, ήταν σε γνώση των τραπεζικών υπαλλήλων, οι οποίοι αποδέχονταν τις πρακτικές αυτές και το γεγονός ότι αυτές δημιούργησαν κενά ασφαλείας, τα οποία συνδέονται αιτιωδώς με την κλοπή καθώς διευκόλυναν την τέλεσή της», σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στη δικαστική απόφαση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη δικηγόρο του Στ. Αβραμίδη, «αυτό που δεν έχει αποδειχτεί είναι αν ο αυτόχειρας τα έκανε μόνος του ή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους».
Η απόφαση αποτελεί πρόκριμα για τις άλλες αγωγές, τόσο για αυτές που έχουν συζητηθεί και τα θύματα διεκδικούν τα κλεμμένα από τις θυρίδες τους όσο και για όσες αναμένεται να εξεταστούν από τα αστικά δικαστήρια.
«Όλες οι υπαίτιες παραλείψεις των καθηκόντων των αρμοδίων υπαλλήλων της Τράπεζας ως προς τη διατήρηση της ασφαλούς λειτουργίας του θησαυροφυλακίου λάμβαναν χώρα εν γνώσει και με την ανοχή τους, όπως αποδείχτηκε και από την επεξεργασία των συνομιλιών των εμπλεκόμενων υπαλλήλων», υπογραμμίζεται στην απόφαση.
Πηγή: voria.gr/Κώστας Καντούρης