Οικονομικό πακέτο ενίσχυσης των ευάλωτων πολιτών, ύψους 350 εκατ. ευρώ, υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Δεκέμβριο, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει στη «φιλοσοφία της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών» ενώ ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα επέμεινε πως «δεν συζητούμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων που εκπορεύουν από την κυριαρχία».
«Στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα έχουμε αύξηση 150 ευρώ σε όλα τα επιδόματα π.χ. ένα ζευγάρι με δύο παιδιά θα έπαιρνε 140 ευρώ και τον Δεκέμβριο θα πάρει 350 ευρώ. Θα ενισχύσουμε με 200 ευρώ συμπολίτες μας με αναπηρία που παίρνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τέλος θα ενισχύσουμε με 150 ευρώ και τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά και αυτό θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες», είπε.
Απαντώντας για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να τονίσει πως αν και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου θα παραμείνει ίδια, «Θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις».
Χαρακτήρισε λάθος την οριζόντια φορολόγηση (flat tax).
«Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Όποιος έχει υψηλότερα εισοδήματα πρέπει να φορολογείται αναλογικά με έναν συντελεστή που είναι λογικός. Εμείς μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και γι’ αυτό όταν γκρινιάζουν οι επιχειρήσεις οτι δεν βρίσκουν προσωπικό τους λέω πληρώστε περισσότερο», πρόσθεσε.
Για την αισχροκέρδεια και τους ελέγχους εξήγησε πως «Είμαστε κάθετοι στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τα πρόστιμα καταβάλλονται και είναι έμμεση αναγνώριση των εταιρειών ότι έκαναν κάπου λάθος. Σε ένα περιβάλλον που δεν δικαιολογούνται αυξήσεις δικαιολόγησέ μας γιατί αυξάνεις τις τιμές σου και γιατί είναι ακριβότερο από ό,τι στο εξωτερικό. Και το περίεργο είναι οτι μετά την επιβολή προστίμων οι τιμές προσαρμόζονται. Το εννοώ ότι δεν είμαστε μπανανία. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από οποιαδήποτε πολυεθνική. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται».
Όσο για τις σχέσεις με την Τουρκία, απάντησε στον Άρη Πορτοσάλτε πως «Δεν συζητούμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων που εκπορεύουν από την κυριαρχία όπως η παρουσία ΕΔ στα νησιά. Κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια πιστεύω και από την πλευρά της Τουρκίας να αφήσουμε πίσω μας μια δύσκολη εποχή που προκάλεσε ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Θα συζητήσουμε την ΑΟΖ στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου αλλά και να διαφωνήσουμε δεν θα πρέπει αυτό να μας οδηγήσει στα άκρα. Θα κάνουμε το Ανώτατο Συμβούλιο και πιστεύω ότι θα είναι άλλο ένα ακόμα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση.
»Δεν είμαι αφελής έχω δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της Τουρκίας. Αντιλαμβάνομαι τη λογική του Ερντογάν για όσα λέει για τη Χαμάς αλλά διαφωνώ τελείως. Έχει μεγάλη σημασία και η αντίδρση του Ισραήλ και εκφράζω την κλιμακούμενη ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και θα αγωνιστούμε να παίξουμε ρόλο για περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές παύσεις και για την απελευθέρωση των ομήρων. Αν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι γιατί έχουμε αξιοπιστια σε όλες τις πλευρές αυτό θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε».