Μπορεί πλέον να βρίσκουμε τα περισσότερα λαχανικά όλες τις εποχές του χρόνου, ωστόσο την καλύτερη γεύση τους την δίνουν όταν είναι «στην ώρα τους».
Στην περίπτωση αυτής της συνταγής, η δυνατή γεύση της σελινόριζας και η γλύκα του πράσου –κατεξοχήν χειμερινά και τα δύο– συνδυάζονται σε ένα λαδερό σπουδαίας νοστιμιάς και απλότητας.
Καθώς η νηστεία των Χριστουγέννων έχει ήδη ξεκινήσει, δοκιμάστε την και… απολαύστε την!
ΥΛΙΚΑ
2 μέτριες σελινόριζες |
4 πράσα |
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα |
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο |
1 ποτήρι νερού πολτό ντομάτας ή 1 κ.σ. πελτέ διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό |
τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα |
½ φλ. ελαιόλαδο |
2 κ.σ. σταφίδες ξανθές |
αλάτι και πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε τις σελινόριζες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Αν υπάρχει μαλακή ψίχα, την αφαιρούμε. Κόβουμε τα πράσα σε χοντρές ροδέλες.
- Στην κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και τσιγαρίζουμε για λίγο το ξερό κρεμμύδι. Όταν μαραθεί, ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε για 2’.
- Βάζουμε τις σελινόριζες, τα πράσα, τα χλωρά κρεμμυδάκια και το υπόλοιπο λάδι μαζί με λίγο βραστό νερό, μόλις να σκεπάζει τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
- Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν τα πράσα και οι σελινόριζες, προσθέτουμε το μαϊντανό και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.