Στον Μαυρόλοφο Σερρών διατηρείται αναλλοίωτο ένα έθιμο που ήρθε στην Ελλάδα με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Ο σαμσάς είναι μια αλμυρή πίτα με κιμά, αλλά ουσιαστικά σηματοδοτεί την επιστροφή των ανδρών από τα ξένα.
Στο χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στην κατάληξη του Παγγαίου όρους και στον κάμπο των Σερρών οι γυναίκες ακόμα και σήμερα συγκεντρώνονται για να μαγειρέψουν, παρόλο που δεν περιμένουν τoυς ξενιτεμένους.
Η Μαριάνθη Ιωαννίδου έδειξε στην κάμερα του Alpha και τους τηλεθεατές της εκπομπής «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» πώς παρασκευάζεται η πίτα. Και εξήγησε: «Όταν πήγαιναν οι άνδρες για να δουλέψουν εργάτες και χτίστες σε διάφορα χωριά της Καππαδοκίας, έφευγαν στις 9 Απριλίου και γυρνούσαν ανήμερα του Φιλίππου, στις 14 Νοεμβρίου. Με αυτό το έδεσμα τους περίμεναν».