Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s υποβάθμισε χθες Παρασκευή την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ σε «αρνητική» (από «σταθερή»), επικαλούμενος το υψηλό έλλειμμα του αμερικανικού Δημοσίου και τη μείωση της δυνατότητας δανεισμού του.
Το αμερικανικό αξιόχρεο υποβαθμίστηκε φέτος και από τον Fitch, μετά την πολύμηνη πολιτική σύγκρουση για το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.
«Η συνεχιζόμενη πολιτική πόλωση στο Κογκρέσο εγείρει τον κίνδυνο η μια κυβέρνηση μετά την άλλη να μην είναι σε θέση να διαμορφώσει συναίνεση επί ενός δημοσιονομικού σχεδίου για την επιβράδυνση της μείωσης της δυνατότητας δανεισμού», προειδοποίησε ο Moody’s.
Οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν οριακά τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα ένα προσωρινό μέτρο για την αποτροπή του shutdown, δηλαδή την αναστολή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών όταν τα τρέχοντα περιθώρια χρηματοδότησής τους εξαντληθούν την ερχόμενη Παρασκευή.
Ο Moody’s είναι ο τελευταίος από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί πάντα το αξιόχρεο των ΗΠΑ στο κορυφαίο επίπεδο. Ο Fitch το υποβάθμισε από το τριπλό A στο AA+ τον Αύγουστο, ακολουθώντας τον S&P Global που το είχε υποβαθμίσει στο AA+ το 2011.
Μολονότι υποβάθμισε την προοπτική του –κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως είναι πιθανή η υποβάθμισή του μεσοπρόθεσμα–, ο οίκος επαναβεβαίωσε πως διατηρεί για την ώρα το αξιόχρεο των ΗΠΑ στο τριπλό Α, υπενθυμίζοντας το ισχυρό οικονομικό και πιστωτικό προφίλ τους και «την αποτελεσματικότητα της νομισματικής και μακροοικονομικής πολιτικής» της Ουάσινγκτον.
Στελέχη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ χαρακτήρισε την εξέλιξη «ακόμη μια συνέπεια του εξτρεμισμού και της δυσλειτουργίας των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο».
Από τη μεριά του ο υφυπουργός Οικονομικών Ουάλι Αντέγεμο δήλωσε: «Διαφωνούμε με τη μεταβολή της προοπτικής σε αρνητική. Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και τα αξιόγραφα του υπουργείου Οικονομικών είναι οι πιο εξέχοντες ασφαλείς πόροι του κόσμου».
Πρόσθεσε ακόμα πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποδείξει πως είναι δεσμευμένη στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών των ΗΠΑ, προωθώντας μέτρα 1 τρισ. δολαρίων για τη μείωση του ελλείμματος –που συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία του Ιουνίου με το Κογκρέσο για το όριο δανεισμού–, και καταρτίζοντας πρόταση για τη μείωση του ελλείμματος κατά σχεδόν 2,5 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία.