Εστίες της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες μέρες σε χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία), ενώ παράλληλα ανιχνεύεται με μεγαλύτερη συχνότητα η παρουσία του ιού και άλλες περιοχές της Ευρώπης. Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επανεμφάνισης και στην Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή η εικόνα στα Βαλκάνια παρουσιάζει ομοιότητες με παλαιότερα επιδημικά κύματα, όταν στη χώρα μας ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά, όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά άγρια πτηνά που βρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή, ενώ ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού σε όλες τις χώρες μεγαλώνει ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών, όπως ενδεικτικά παρατηρείται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι μέχρι και τον Μάιο οι πτηνοτρόφοι και όσοι εκτρέφουν οικόσιτα πουλερικά θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα βιοασφάλειας. Μάλιστα, σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές Αρχές.
Οι Αρχές θα πρέπει να ενημερώνονται και από υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λπ.).