Διάσκεψη με αντικείμενο τον συντονισμό της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας φιλοξενεί σήμερα το Παρίσι μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν.
Πρόκειται για μια προσπάθεια στην οποία εκτός από την πρόθεση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή και για την οποία θεωρητικά υπάρχει η αυτονόητη συμφωνία, θα καταγραφούν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις των συμμετεχόντων τόσο για το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση όσο και για τα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επόμενη μέρα.
Χαρακτηριστικό ακριβώς αυτού του κλίματος είναι η δήλωση από ευρωπαϊκή πηγή σύμφωνα με την οποία «Το Παρίσι επιμένει στον αυστηρά πρακτικό, επιχειρησιακό, ανθρωπιστικό χαρακτήρα της διάσκεψης και το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε πλατφόρμα καταδίκης του Ισραήλ».
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτή τη διάσκεψη που οργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά ο Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Επίσης την Τρίτη ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, οι χώρες των οποίων διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στη βελτίωση της παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Όμως οι αραβικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο σε αυτή τη διάσκεψη.
Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της Μοχάμεντ Στάγεχ και η Αίγυπτος, που ελέγχει τη Ράφα, το μοναδικό πέρασμα προς τη Γάζα που δεν οδηγεί στο Ισραήλ, θα στείλει υπουργική αντιπροσωπεία.
Αντιθέτως, τη διάσκεψη θα παρακολουθήσουν με προσοχή μη κυβερνητικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν συνεχώς την ανεπαρκή πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας και τις δυσκολίες να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους που βρίσκονται εκεί όσο διαρκούν οι βομβαρδισμοί.
Έκκληση 13 ΜΚΟ
Δεκατρείς ΜΚΟ ζήτησαν χθες, Τετάρτη, «άμεση κατάπαυση του πυρός» και «την παροχή εγγυήσεων για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, όπως και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι περισσότερο από ανθρωπιστική κρίση, είναι μια κρίση της ανθρωπότητας», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,2 δισεκ. δολάρια τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης ως το τέλος του έτους.
Παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στη διάσκεψη συμμετέχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μοχάμεντ Στάγεχ στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει, μεταξύ άλλων, την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάσκεψη θα παραστούν οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου, καθώς και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα συμμετάσχει επίσης η Αμερικανίδα υφυπουργός για την Πολιτική Ασφάλεια Ούζρα Ζέγια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ