Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συναντάται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έφθασε τα μεσάνυχτα στην Άγκυρα, για να προσπαθήσει να κατευνάσει το θυμό ενός στρατηγικής σημασίας, αλλά και από τους πιο δύσκολους συμμάχους της Ουάσινγκτον εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.
Φτάνοντας στην Τουρκία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα… ευπρόσδεκτος.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να μεταβεί σήμερα σε μια απομακρυσμένη περιφέρεια της βορειοανατολικής Τουρκίας, μια απόφαση που μοιάζει με προσβολή απέναντι στον Αμερικανό ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη τον χαρακτήριζαν «συνεργό στη σφαγή της Γάζας», ενώ τα ξημερώματα η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από αεροπορική βάση που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, όπου αναμένεται να τεθεί το αίτημα για άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα (και όχι παύση εχθροπραξιών όπως ζητά η αμερικανική πλευρά), η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και η πρόταση της Τουρκίας να είναι εγγυήτρια δύναμη ενός παλαιστινιακού κράτους, γεωγραφικά ενιαίου με πρωτεύουσα της Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για την τουρκική πλευρά ιδιαίτερη σημασία έχει η αμερικανική στάση στη Συρία.
Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν με τον Φιντάν αναμένονταν δύσκολες πριν ακόμη το Ισραήλ εξαπολύσει αδιάκοπους βομβαρδισμούς και μια χερσαία εκστρατεία με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα.
Τουλάχιστον 9.770 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι μισοί από τους οποίους παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, από τους καταστροφικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης.
Η επιχείρηση άρχισε αφού μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και έπιασαν ομήρους περισσότερα από 240 άτομα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα οποία μετέφεραν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας την οποία ελέγχουν. Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.
Ο πόλεμος αυτός απειλεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα εμπλέκεται στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Η Ουάσινγκτον ανυπομονεί εξάλλου να δει το τουρκικό κοινοβούλιο να δίνει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος προσώπων και επιχειρήσεων στην Τουρκία που είναι ύποπτα ότι βοηθούν τη Ρωσία να ξεφεύγει από τις κυρώσεις και να εισάγει εξοπλισμούς τους οποίους χρησιμοποιεί στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας.