Έως και 400.000 άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν στις βόρειες περιοχές της Γάζας, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, τη στιγμή που το Ισραήλ έχει ζητήσει επιτακτικά από τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τις συγκεκριμένες περιοχές και να μετακινηθούν νότια, σε, θεωρητικά, πιο ασφαλή σημεία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, το πρωί του Σαββάτου, ο Σάτερφιλντ είπε ότι 800.000 έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη μετακομίσει προς τα νότια, ενώ 350.000-400.000 παραμένουν στα βόρεια του θύλακα.
Παράλληλα, σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με ηγέτες από αραβικά κράτη στο Αμμάν, με αποκορύφωμα μια κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφαντί και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί.
Οι τρεις ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι το καθεστώς μιας ελεγχόμενης από την Χαμάς Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και συζήτησαν τρόπους για την χάραξη μιας στρατηγικής προς τη λύση των δύο κρατών.
Τα δύο αραβικά έθνη ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ωστόσο ο Μπλίνκεν διαφώνησε, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στη Χαμάς να «ανασυνταχθεί και α επαναλάβει» ανάλογες επιθέσεις με αυτές της 7ης Οκτωβρίου, κατά τις οποίες σκότωσε 1.400 Ισραηλινούς και απήγαγε περισσότερους από 200 άλλους.
Ο Αμερικανός υπουργός όμως έσπευσε να συμπληρώσει ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη βία από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη και ζήτησε «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου.
Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν
Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία αύριο, Κυριακή, και την Δευτέρα στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε στην ανακοίνωσή του κάποια συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη κι αν φαίνεται πιθανή, σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Τη Δευτέρα αναμένεται η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει επίσης για την Ουκρανία και την οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εδώ και καιρό μπλοκάρει η Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Η περιοχή βυθίζεται σε μια θάλασσα μίσους»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφαντί εκτίμησε ότι «ολόκληρη η περιοχή βυθίζεται σε μια θάλασσα μίσους που θα καθορίσει τις επόμενες γενιές».
«Αυτό έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται με πράξεις μίσους στην περιοχή, με αξιοθρήνητες εκφράσεις ισλαμοφοβίας και αντισημιτισμού και αυτό είναι κάτι στο οποίο όλοι αντιστεκόμαστε κατηγορηματικά, σύμφωνα με τις ανθρώπινες αξίες μας», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για θρησκευτικό πόλεμο. Δεν είναι πόλεμος μεταξύ Μουσουλμάνων και Εβραίων».
Στο ίδιο κλίμα και ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ , ο οποίος αναφέρθηκε στην «έντονη αύξηση του μίσους» στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Σε ανακοίνωσή του, ο Τουρκ εξέφρασε τη λύπη του για την αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας και άλλων ρητορικών μίσους.
Σε όλο τον κόσμο, «η ισλαμοφοβική και αντισημιτική παρενόχληση, οι επιθέσεις και η ρητορική μίσους έχουν αυξηθεί, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο διαμαρτυριών που σχετίζονται με συγκρούσεις».
Ο ύπατος αρμοστής κατήγγειλε επίσης την «εμπρηστική, τοξική και ρητορική μίσους» που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί ηγέτες. «Ο χείμαρρος της ρητορικής μίσους που χρησιμοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι απεχθής», κατέληξε.