Την περικύκλωση της πόλης της Γάζας ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, σημειώνοντας ότι έχει ήδη επιτεθεί σε φυλάκια, κεντρικά γραφεία και άλλες υποδομές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, από τους τελευταίους βομβαρδισμούς επλήγησαν τέσσερα από τα σχολεία του στη Λωρίδα της Γάζας, στα οποία στεγάζονται εκτοπισμένοι από τον πόλεμο.
Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο 23 ανθρώπων, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), διευκρινίζοντας ότι επλήγησαν δύο σχολεία εντός των προσφυγικών καταυλισμών της Τζαμπαλίγια και της Αλ Σάτι, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, καθώς και άλλα δύο στο Μπουρέιτζ, νοτιότερα.
Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα έκανε λόγο για 27 νεκρούς σε ισραηλινό βομβαρδισμό κοντά στο σχολείο της UNRWA στην Τζαμπαλίγια και για άλλους πέντε στον καταυλισμό Αλ-Σάτι.
Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι 14 νοσοκομεία, από τα 36 συνολικά, όπως και δυο εξειδικευμένα κέντρα υγείας, δεν λειτουργούν πλέον εξαιτίας του πολέμου και της έλλειψης καυσίμων.
Νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ
Στο Ισραήλ βρίσκεται εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιώντας την τρίτη επίσκεψή του στην περιοχή, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Αυτή τη φορά, το ταξίδι του θα επικεντρωθεί σε «συγκεκριμένα βήματα» για την ελαχιστοποίηση των πληγμάτων σε αμάχους.
«Θα μιλήσουμε για χειροπιαστά μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κακό που υφίστανται άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Γάζα», δήλωνε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από την αμερικανική πρωτεύουσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν μεν αυξημένη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Γάζα, αλλά υπήρξε επίσης μια αλλαγή στον τόνο των δηλώσεων, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ζητά ανθρωπιστικές παύσεις στη σύγκρουση, προκειμένου να επιτραπεί η παράδοση βοήθειας ή η διεξαγωγή εκκενώσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.
Στέλνονται πίσω όλοι οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στο Ισραήλ
Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της Γάζας που εργάζονται στο Ισραήλ θα σταλούν πίσω στον πολιορκημένο θύλακα, καθώς «κόβει όλους τους δεσμούς» με την περιοχή όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
«Οι εργαζόμενοι από τη Γάζα που βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα της έναρξης του πολέμου θα σταλούν πίσω», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας σε ανακοίνωσή του.
Γενικότερα, «το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον παλαιστίνιοι εργαζόμενοι» από τον θύλακα στη χώρα, πρόσθεσε.
Περίπου 18.500 κάτοικοι της Γάζας διέθεταν άδειες εργασίας στο Ισραήλ τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η Λωρίδα της Γάζας υφίσταται ασταμάτητους βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, την 7η Οκτωβρίου, κατά τους αριθμούς των ισραηλινών αρχών.
Τα ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, και ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν χθες πως πλέον ο παλαιστινιακός πληθυσμός διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο» να υποστεί «γενοκτονία».
Διάγγελμα από τη Χεζμπολάχ
Με φόντο τις ανησυχίες για ανάφλεξη σε όλη την περιοχή, ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, αναμένεται να μιλήσει δημόσια σήμερα και να καταστήσει σαφές αν η παράταξή του, σύμμαχος της Χαμάς και στενά συνδεδεμένη με το Ιράν, θα εμπλακεί στον πόλεμο ή όχι.
Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, είναι πιθανό να υποδείξει τις επόμενες κινήσεις της ομάδας, καθώς οι μαχητές της και ο ισραηλινός στρατός συμμετέχουν σε έντονες επιθέσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.
Αυτό έχει δημιουργήσει φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει άλλο ένα μέτωπο στη σύγκρουση.
Νεκρός άλλος ένας δημοσιογράφος
Η επίσημη παλαιστινιακή τηλεόραση ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ένας από τους ανταποκριτές της στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό στο διαμέρισμά του.
«Ο συνάδελφος Μοχάμαντ Άμπου Χάταμπ έγινε μάρτυρας μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του στο Χαν Γιούνες» μετέδωσε το κανάλι Palestine TV.
Ιατρικές πηγές από το νοσοκομείο Νάσερ όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα είπαν σε έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ότι από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν έντεκα άνθρωποι.
Στην τελευταία ανταπόκρισή του, λίγο πριν από τον θάνατό του, ο 52χρονος Μοχάμαντ Άμπου Χάταμπ μίλησε στην τηλεόραση για «τα νεκροτομεία που γεμίζουν από μάρτυρες και τα πτώματα που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα».
Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.