Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη, η απομάκρυνση περίπου 7.000 αλλοδαπών και αμάχων με διπλή υπηκοότητα από τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω του περάσματος της Ράφα, όπως ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο αυτό, και κατόπιν ενεργειών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και υπό το συντονισμό της πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και του γενικού προξενείου Ιεροσολύμων, 12 Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διέμεναν στη Γάζα, διήλθαν νωρίτερα με ασφάλεια από τη συνοριακή διάβαση της Ράφας και βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο.
Η απομάκρυνση των ξένων υπηκόων και όσων έχουν διπλή υπηκοότητα άρχισε χθες, με περίπου 400 ανθρώπους να έχουν περάσει στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Χαμάς και των ΗΠΑ, με στόχο να φύγουν οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και κάποιοι τραυματισμένοι κάτοικοι της Γάζας από τον πολιορκημένο θύλακα.
Η επιχείρηση συνεχίζεται σήμερα, με αυτούς των οποίων τα ονόματα βρίσκονται στον επίσημο κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει άλλους 12 Έλληνες, να περνούν σταδιακά από τα σύνορα, ενώ άλλοι να κραδαίνουν μάταια τα ξένα διαβατήριά τους.
Η απόγνωση να διαφύγουν από το πυκνοκατοικημένο θύλακα, που βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία και συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, ήταν εμφανής στα πρόσωπα αυτών που δεν είχαν την άδεια να μεταβούν στην Αίγυπτο, ενώ πολλοί φτάνουν στο σημείο με κάρα και γαϊδούρια, καθώς δεν υπάρχουν πλέον καύσιμα.
فيديو مباشر لفتح #معبر_رفح وبدأ خروج الدفعة الأولى من الأجانب ومزدوجي الجنسية من #غزة إلى #مصر عبر #معبر_رفح البري..#غزة_تنتصرpic.twitter.com/Vh8nQFqBuA
— رشيد الرشد🇵🇸❤🇾🇪 (@Ra1sheed) November 1, 2023
Στο πέρασμα από την πλευρά της Γάζας, εξουθενωμένοι άνθρωποι είχαν καταρρεύσει σε καρέκλες, ενώ δίπλα τους παιδιά είχαν αποκοιμηθεί, με ένα από αυτά να κρατά δίπλα του το σπασμένο παιχνίδι του.
Η παλαιστινιακή συνοριακή αρχή δημοσιοποίησε αυτό που φάνηκε να είναι ο κατάλογος όσων που τους δόθηκε η άδεια να φύγουν σήμερα. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 596 ονόματα, κατηγοριοποιημένα ανά χώρα.
Υπήρχαν 15 συνολικά χώρες. Εκείνες με τον μεγαλύτερο αριθμό ονομάτων στον κατάλογο ήταν οι ΗΠΑ, με 400 ανθρώπους, το Βέλγιο με 50, η Ελλάδα με 24, η Κροατία με 23, η Ολλανδία με 20 και η Σρι Λάνκα με 17.
At least 320 more foreigners crossed from the Gaza Strip through the “Rafa” crossing into Egypt pic.twitter.com/KYWxheg1Ay
— Sprinter (@Sprinter99800) November 1, 2023
Για αυτούς που βρίσκονται στον κατάλογο, η διαδικασία απομάκρυνσης φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά, αν και αργά, με σειρά ελέγχων στις δύο πλευρές του περάσματος της Ράφα και την ανακούφισή τους να είναι αισθητή.
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ίσως πάρει έως δύο εβδομάδες.
«Θέλω να πω ότι αυτό που βγαίνει στην τηλεόραση είναι μόλις το 5% αυτού που περνάμε στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Σαμς Σάατ, κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου του οποίου το όνομα εμφανίστηκε στον κατάλογο.
«Έχουμε δει εκτοπισμένους, παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους, καμένα και αποκεφαλισμένα πτώματα. Είμαι ένας από αυτούς που έχασαν το σπίτι τους», δήλωσε.
Πέντε μέτωπα και πάνω από 9.000 νεκροί στη Γάζα
Οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνονται να εξελίσσονται σε πέντε διαφορετικά μέτωπα, στα βόρεια και γύρω από την πόλη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ρεπόρτερ του BBC Ρασντί Αμπουαλούφ.
Το μεγαλύτερο βρίσκεται στα βορειοδυτικά της λωρίδας, όπου παραμένουν «πολύ λίγοι» άνθρωποι, ενώ χθες το βράδυ σημειώθηκαν σφοδρές μάχες και αεροπορικές επιδρομές κοντά σε δύο νοσοκομεία.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε ότι περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα από τις 7 Οκτωβρίου, που άρχισαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην περιοχή, ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ενώ οι μαχητές της απήγαγαν περισσότερους από 200 ομήρους.