Στην τουρκική κουζίνα το πιάτο ονομάζεται çilbir, δηλαδή (απλώς) αυγά ποσέ, και λέγεται ότι ήταν από τα αγαπημένα του σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ Β’. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας δώσει ως προέλευση τον Πόντο (Ελένη Ψυχούλη, pirouni.gr), την Καππαδοκία (enjoykilkis.gr), ή γενικά τη Μικρασία.
Απ’ όπου κι αν ήρθε, πάντως, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια συνταγή που θα λατρέψετε, καθώς με ελάχιστα υλικά θα δημιουργήσετε ένα φαγητό αξέχαστο.
Το βασικότερο συστατικό είναι το καλό αγελαδινό βούτυρο.
ΥΛΙΚΑ
4 αυγά |
1 στραγγιστό γιαούρτι |
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη |
200 γρ. βούτυρο γάλακτος |
αλάτι |
πιπέρι |
μπούκοβο |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο προσεκτικά, να μην μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει.
- Αδειάζουμε το σκορδοβούτυρο σε ένα μπολάκι και τηγανίζουμε τα αυγά στο ίδιο τηγάνι.
- Στο πιάτο, στρώνουμε ένα λεπτό στρώμα γιαούρτι, πάνω του βάζουμε τα αυγά και περιχύνουμε με το σκορδοβούτυρο.
- Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, λίγο μπούκοβο ή πάπρικα ή ρίγανη ή κύμινο, ή όποιο μυρωδικό μας αρέσει.
- Μετράμε μέχρι το 3 και… ορμάμε!