Τις πιο σφοδρές ολονύχτιες επιθέσεις στη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων έζησε η Λωρίδα της Γάζας, η οποία δέχθηκε σφυροκόπημα από τον αέρα και από την ξηρά· ο αποκλεισμένος παλαιστινιακός θύλακας έχασε κάθε επαφή με τον έξω κόσμο, καθώς διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.
Οι μάχες ακολούθησαν την ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ πως εντατικοποίησε «με πολύ σημαντικό τρόπο» τα πλήγματα και πως θα «επεκταθούν» οι χερσαίες επιχειρήσεις του.
Για «βίαιες συγκρούσεις» με τον ισραηλινό στρατό που διείσδυσε σε δύο τομείς στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο η Χαμάς. Σε αντίποινα, έπληξε με ρουκέτες πόλεις του Ισραήλ. «Αντιμετωπίζουμε ισραηλινές χερσαίες εισβολές στην Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και στην Αλ Μπουρέιτζ (κεντρικά). Βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές μάχες», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της.
Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ισραηλινό στρατό αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε χερσαία επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και ότι «επεκτάθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις». Στρατιωτικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο πεδίο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ακόμα ότι αεροσκάφη έπληξαν 150 υπόγειους στόχους, μεταξύ των οποίων σήραγγες, υπόγειες εγκαταστάσεις μάχης και άλλες υποδομές. «Αρκετοί τρομοκράτες σκοτώθηκαν» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Μεταξύ των θυμάτων φέρεται να είναι ο Άσεμ Αμπού Ρακάμπα, αξιωματούχος της Χαμάς που οργάνωσε την επιχείρηση διείσδυσης με μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς. Ήταν επίσης υπεύθυνος για τις επιθέσεις με drone σε θέσεις επιχείρησης της ισραηλινής αεροπορίας στρατού.
Οι οικογένειες των ομήρων απαιτούν εξηγήσεις
Στην πλειονότητά τους Ισραηλινοί είναι οι όμηροι που κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Γάζα· επισήμως πρόκειται για 229 άτομα. Οι οικογένειές τους σήμερα εξέφρασαν την ανησυχία τους και απαίτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση μετά τις εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Κάθε λεπτό μοιάζει αιωνιότητα. Απαιτούμε από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να μας συναντήσουν σήμερα το πρωί έπειτα από μια νύχτα τεράστιας αγωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση που συγκεντρώνει τις οικογένειες πάνω από 220 ομήρων.
Επίσης εκφράζεται τεράστια οργή για το γεγονός ότι δεν έχει απαντηθεί ακόμα το βασικό ερώτημα, αν η χερσαία επιχείρηση που έχει προαναγγελθεί θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων.
Προς το παρόν έχουν αφεθεί ελεύθερες τέσσερις γυναίκες, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ: πρόκειται για μια Αμερικανίδα και την κόρη της και δύο 80χρονες Ισραηλινές.
Πολλοί θα πεθάνουν σύντομα λόγω της πολιορκίας
Σε ό,τι αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, ο ΟΗΕ, που ζητά να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τόνισε πως φοβάται «χιονοστιβάδα ανθρώπινων δεινών άνευ προηγουμένου» στα 362 χιλιόμετρα της παλαιστινιακής περιοχής με τους 2,4 εκατ. κατοίκους που στερούνται τα πάντα. «Αν δεν υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή, ο πληθυσμός της Γάζας θα υποστεί άνευ προηγουμένου χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών», προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σήμερα θα επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
«Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν σύντομα» λόγω της πολιορκίας που επιβάλλει το Ισραήλ από την 9η Οκτωβρίου, προεξόφλησε από την Ιερουσαλήμ ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί.
«Η οσμή του θανάτου είναι παντού, σε κάθε συνοικία, σε κάθε δρόμο και σε κάθε σπίτι», δήλωσε ο Ράεντ αλ Αστάλ, γιατρός στη Γάζα.
Από τις 21 Οκτωβρίου έχουν φθάσει μέσω Αιγύπτου μόλις 74 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ που υπολογίζει πως χρειάζονται πάνω από 100 την ημέρα. «Μερικά φορτηγά δεν είναι παρά ψίχουλα που δεν θα κάνουν καμιά διαφορά για τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια», όπως το έθεσε ο Φιλίπ Λαζαρινί.
Η UNRWA ανακοίνωσε πως «μείωσε κατά πολύ τις επιχειρήσεις της» λόγω των βομβαρδισμών και της έλλειψης καυσίμων. Τα 12 από τα 35 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναγκαστεί να κλείσουν.