Τέλος στο ανθρωποκυνηγητό στο Μέιν, με τον ίδιο τον μακελάρη Ρόμπερτ Καρντ να γράφει τον επίλογο: ο φερόμενος δράστης της χειρότερης επίθεσης φέτος –με 18 θύματα είναι από τις πλέον πολύνεκρες στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια–, βρέθηκε νεκρός με τραύμα από πυροβόλο όπλο. Πιθανότατα έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του.
Τις τελευταίες 48 ώρες οι κάτοικοι της πόλης Λιούιστον είχαν κλειστεί στα σπίτια τους με εντολή των Αρχών, καθώς ο Ρόμπερτ Καρντ θεωρούνταν οπλισμένος και εξαιρετικά επικίνδυνος.
Ο έφεδρος του στρατού το βράδυ της Τετάρτης οπλισμένος με ημιαυτόματο τουφέκι άνοιξε πυρ μέσα σε αίθουσα μπόουλινγκ. Δέκα λεπτά αργότερα πυροβολούσε αδιακρίτως σε εστιατόριο-μπαρ. Εκτός από τους 18 νεκρούς, άφησε πίσω του και 13 τραυματίες προτού εξαφανιστεί. Τα θύματα ήταν μεταξύ 14 και 76 ετών. Ανάμεσά τους πατέρας και γιος, 44 και 14 ετών, και ένα ζευγάρι 73 και 76 ετών.
Η σορός του βρέθηκε κοντά σε ένα ποτάμι, περίπου 20 λεπτά από την πόλη όπου σκόρπισε το θάνατο. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το κέντρο ανακύκλωσης στο οποίο ο 40χρονος εργαζόταν μετά την απόλυσή του από το στρατό. Προς το παρόν τα κίνητρά του δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο το καλοκαίρι εισήχθη για δύο εβδομάδες σε ψυχιατρική κλινική.
Το μακελειό στο Μέιν –την πολιτεία με έναν από τους χαμηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στις ΗΠΑ– είναι το χειρότερο μετά από αυτό σε σχολείο της πόλης Ουβάλντε στο Τέξας, όπου έφηβος δολοφόνησε 19 παιδιά και δύο δασκάλες τον Μάιο του 2022. Τον δε Αύγουστο του 2019 ένας νεαρός χρησιμοποιώντας ένα AK-47 άνοιξε πυρ εναντίον πελατών σουπερμάρκετ στο Ελ Πάσο, στοχεύοντας κυρίως Μεξικανούς και Λατινοαμερικάνους.
Ωστόσο, η φονικότερη επίθεση όλων έγινε το 2017 στο Λας Βέγκας, όταν ένας άνδρας που είχε στην κατοχή του αρκετά αυτόματα τουφέκια πυροβολούσε αδιακρίτως από το παράθυρο ξενοδοχείου. Απολογισμός: 58 νεκροί.
Βαρύ τίμημα για την οπλοκατοχή
Οι ΗΠΑ πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των όπλων και την ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε αυτά.
Στη χώρα υπάρχουν περισσότερα όπλα (κάπου 400 εκατ.) απ’ ό,τι κάτοικοι· ο ένας ενήλικος στους τρεις έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο και σχεδόν ο ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.
Συνέπεια της διάδοσης τους είναι ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης θανάτων εξαιτίας βίαιων επεισοδίων· δεν υπάρχει καμία σύγκριση με δείκτες σε άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.
Χωρίς να υπολογίζονται οι αυτοκτονίες, φέτος έχουν σκοτωθεί από σφαίρες πάνω από 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το εξειδικευμένο site Gun Violence Archive.
Τα mass shootings –οι επιθέσεις ενόπλων με τουλάχιστον τέσσερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης– σοκάρουν κάθε φορά και μένουν χαραγμένα στη μνήμη των Αμερικανών, και ταυτόχρονα αναδεικνύουν το τεράστιο ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς.
Παρά τις πολλές μαζικές κινητοποιήσεις, το Κογκρέσο ουδέποτε υιοθέτησε το φιλόδοξο νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή, καθώς πολλά μέλη του επηρεάζονται από το πανίσχυρο λόμπι των όπλων NRA.
Στις ΗΠΑ η οπλοκατοχή θεωρείται από εκατομμύρια πολίτες θεμελιώδες και αναπόσπαστο συνταγματικό τους δικαίωμα. Έτσι οι μόνες πρόσφατες νομοθετικές πρόοδοι που έγιναν αφορούν τη διεύρυνση των ελέγχων στο ποινικό μητρώο και στο ψυχιατρικό ιστορικό όσων επιθυμούν να αποκτήσουν όπλο.