Το γεγονός ότι το μινωικό ανάκτορο των Αρχανών αποτελούσε ένα λαμπερό τριώροφο κτήριο, κατασκευασμένο από λαξευτούς πωρόλιθους, με τοιχογραφίες με φυτικά και θαλάσσια μοτίβα και γυναικεία μορφή, δάπεδα από χρωματιστούς σχιστόλιθους, βωμούς και αντικείμενα όπως χρυσελεφάντινα ειδώλια, ανάγλυφους λίθινοι λύχνοι, ποικίλα αγγεία και ειδώλια, αποτελεί μια περιζήτητη ανακάλυψη.
Στη φετινή ανασκαφή τής Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό τη διεύθυνση της δρος Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο βορειότερο, μέχρι στιγμής, τμήμα του ανακτόρου, ανασκάφηκαν ο ισόγειος χώρος και ο πρώτος όροφος, ενώ αποδείχθηκε ότι πλήθος λίθων είχαν καταπέσει από τον δεύτερο ή τρίτο όροφο, συμπαρασύροντας τμήματα των δαπέδων.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των φετινών ανασκαφών ήταν η αποκάλυψη της χρήσης ενός λαμπερού υλικού, του γυψόλιθου, για την κατασκευή του, γνωστού από τη Φαιστό και την Κνωσό.
Στις Αρχάνες χρησιμοποιήθηκε καθ’ υπερβολήν σε παραστάδες, πολύθυρα κ. ά. οδηγώντας στην εικόνα ενός «λαμπερού» κτιρίου. Σημαντική ήταν και η αποκάλυψη του πολύθυρου του ανακτόρου, το οποίο, μαζί με το δίθυρο -που επίσης αποκαλύφθηκε- από γυψόλιθο και έναν κεντρικό κίονα, συγκροτούν το τμήμα ενός «Minoan Hall», σημαντικού στοιχείου της πολυτελούς μινωικής αρχιτεκτονικής.
Το ανάκτορο των Αρχανών βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ από αυτό της Κνωσού, με την οποία, όπως υπολογίσθηκε από τον αρχαιολόγο που το ανακάλυψε, Γιάννη Σακελλαράκη, έχει το ίδιο μέγεθος.
Περισσότερα για την ανασκαφή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.