Την άποψη ότι οι πολλαπλοί θάνατοι στην οικογένεια Δασκαλάκη «θα έπρεπε να τύχουν εκτεταμένης γονιδιακής εξέτασης» κατέθεσε στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο καθηγητής Γενετικής σε πανεπιστήμιο των Σκοπίων Todor Arsov, που εξετάστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορουμένης.
Ο μάρτυρας κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο πως οι απώλειες των τριών κοριτσιών, σε συνδυασμό με το πρόβλημα υγείας της μητέρας, που έχει μειωμένη λειτουργία καρδιάς, αλλά και περιστατικό αιφνίδιου θανάτου από καρδιολογικό πρόβλημα 50χρονου συγγενούς από την πλευρά της πατρικής οικογένειας, θα έπρεπε να έχει δώσει έναυσμα για εξειδικευμένες γονιδιακές αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένων των γονιών των παιδιών, ώστε να εντοπιστούν γονιδιακές μεταλλάξεις.
«Αν έχουμε πολλαπλούς θανάτους σε μία οικογένεια για τους οποίους αναρωτιόμαστε αν είναι εγκληματική ενέργεια, θα έπρεπε να έχουμε μία γενετική αυτοψία» είπε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, στην έρευνα «δεν αρκεί να κοιτάξεις μόνο το DNA αλλά ολόκληρη τη γενετική εικόνα» ώστε να έχεις «ολόκληρο το βιβλίο».
Ο καθηγητής, μάλιστα, μιλώντας για τον γονιδιακό έλεγχο, έφερε ως παράδειγμα και την περίπτωση της χολιγουντιανής ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί.
Για την Τζωρτζίνα ο μάρτυρας ανέφερε πως υπήρχε συνδρομή διαφόρων ιατρικών θεμάτων που έδωσαν κλινική εικόνα με επεισόδια επιληψίας, αρρυθμίες, λοίμωξη κλπ.
Στην σημερινή διαδικασία ήταν παρών στα έδρανα της υπεράσπισης ο Αλέξης Κούγιας, τον οποίο διόρισε εκ νέου χθες η κατηγορουμένη.
Σε ερώτησή του για το γενετικό έλεγχο της καρδιάς που έγινε στην Τζωρτζίνα εννέα μήνες πριν πεθάνει, ο μάρτυρας απάντησε πως το ίδιο το γεγονός (του ελέγχου) δηλώνει πως υπήρχε πρόβλημα.
Ερωτηθείς για τις καταθέσεις των άλλων γιατρών, που δήλωσαν ότι η Τζωρτζίνα, ενώ είχε επιληπτικά επεισόδια, αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα και της χορηγούνταν βαριά φάρμακα, «ήταν καλά», ο μάρτυρας απάντησε ότι η όλη κατάσταση έδινε «εικόνα ενός βαριά αρρώστου παιδιού».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Νοεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Τζ. Βινιεράτου