Με φόντο το χθεσινό διάγγελμα Νετανιάχου, στο οποίο τονίστηκε εκ νέου ότι η προειδοποίηση για μεγάλη χερσαία εισβολή στη Γάζα θα γίνει πράξη, ισραηλινά τανκς μπήκαν στον παλαιστινιακό θύλακα.
Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, υπήρξε μια «σχετικά μεγάλη εισβολή», η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια εμπόλεμης κατάστασης.
Η επιχείρηση έγινε στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Γάζας, με επιθέσεις σε πολλούς στόχους της Χαμάς προτού τα τανκς αποσυρθούν και οι στρατιώτες επιστρέψουν στις βάσεις τους. Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα σε αμμώδη περιοχή. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και διακρίνονται εκρήξεις κοντά ή εν μέσω μιας σειράς κατεστραμμένων σπιτιών.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το στρατό γίνεται λόγος για ένα «πλαίσιο προετοιμασίας για τα επόμενα στάδια της μάχης».
In preparation for the next stages of combat, the IDF operated in northern Gaza.
IDF tanks & infantry struck numerous terrorist cells, infrastructure and anti-tank missile launch posts.
The soldiers have since exited the area and returned to Israeli territory. pic.twitter.com/oMdSDR84rU
— Israel Defense Forces (@IDF) October 26, 2023
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την ομιλία του προς τους πολίτες δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της χερσαίας εισβολής. Την ίδια ώρα, στόχοι σφυροκοπούνται από αέρος, ενώ η Χαμάς το βράδυ της Τετάρτης εκτόξευσε πλήθος ρουκετών προς το κεντρικό και το νότιο Ισραήλ.
«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές» προειδοποίησε η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, Λιν Χέιστινγκς. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι εκ των προτέρων προειδοποιήσεις που εκδίδονται από τον ισραηλινό στρατό προς τους πληθυσμούς για να εκκενώσουν ζώνες τις οποίες σκοπεύει να στοχοθετήσει, «δεν κάνουν καμιά διαφορά».
Ταυτόχρονα μια διπλωματική μάχη είναι σε εξέλιξη. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απορρίφθηκαν σχέδια κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, τα οποία έθεσαν ΗΠΑ και Ρωσία. Οι 27 της ΕΕ θα ζητήσουν «ανθρωπιστική παύση», ενώ στη Λιβύη το κοινοβούλιο τάχθηκε κατά όσων στηρίζουν «τις σφαγές των Παλαιστινίων», απειλώντας να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.