Στις Βρυξέλλες πρόκειται να μεταβούν αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προκειμένου να έχουν χωριστές συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες για τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.
Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέχεται το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων και το οποίο παρουσιάστηκε στις ηγεσίες της Σερβίας και του Κοσόβου στις 21 Οκτωβρίου από πενταμελή ευρωαμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ.
Αν και δεν έγινε επίσημα γνωστό το περιεχόμενο του σχεδίου, εικάζεται ότι πρόκειται για οδικό χάρτη με ακριβείς ημερομηνίες για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν η Σερβία και το Κόσοβο με την αποδοχή τον Μάρτιο στην Οχρίδα της ευρωπαϊκής πρότασης για την εξομάλυνση των σχέσεων.
Ο Κούρτι και ο Βούτσιτς θα συναντηθούν χωριστά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Στις συναντήσεις θα παραστεί και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι συναντήσεις του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Άλμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου. Τη σύνοδο θα απασχολήσει επίσης και η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.
Οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά το επεισόδιο της 24ης Σεπτεμβρίου στο χωριό Μπάνισκα του βορείου Κοσόβου, όταν μία ένοπλη ομάδα Σέρβων επιτέθηκε σε αστυνομική μονάδα του Κοσόβου, σκοτώνοντας ένας αστυνομικό. Άλλοι τρεις ένοπλοι Σέρβοι δράστες σκοτώθηκαν στη συνέχεια στην ανταλλαγή πυροβολισμών.
Από την αρχή, η Πρίστινα κατηγόρησε το επίσημο Βελιγράδι για αυτή την επίθεση, κάτι που η Σερβία αρνείται.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν τη βαθιά τους ανησυχία για την κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Θα καλέσουν τη Σερβία να συνεργαστεί πλήρως στην έρευνα για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση των ένοπλων Σέρβων κατά των Κοσοβάρων αστυνομικών στην Μπάνισκα στις 24 Σεπτεμβρίου θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.
Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα κληθούν οι δύο πλευρές να εφαρμόσουν όλες τις συμφωνίες από τον διάλογο χωρίς καθυστέρηση ή προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας από το 2013 για τη σύσταση της Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία.
Αναπτύσσουν δυνάμεις τα Σκόπια
H κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε να αναπτύξει επιπλέον 35 στρατιώτες της χώρας στο Κόσοβο, βάσει της προηγούμενης απόφασης του ΝΑΤΟ, να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων του στην πρώην σερβική επαρχία, μετά το σοβαρό επεισόδιο στις 24 Σεπτεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο.
Τα Σκόπια, με τους επιπλέον 35 στρατιώτες που θα αναπτύξει στο Κόσοβο, θα αριθμεί συνολικά 101 στρατιώτες, στο πλαίσιο της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR).
Η στρατιωτική δύναμη της KFOR αριθμεί περίπου 4.500 μέλη τα οποία προέρχονται από 21 χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και έξι χώρες εκτός βορειοατλαντικής συμμαχίας. Εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στο βόρειο Κόσοβο, η διοίκηση του ΝΑΤΟ αποφάσισε την αύξηση της δύναμης με την αποστολή περίπου 600 στρατιωτών από την Μεγάλη Βρετανία, την Ρουμανία και την Γερμανία.
Η επαρχία του Κοσόβου αποσχίστηκε το 1999, μετά τη νατοϊκή επέμβαση, και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008. Μέχρι στιγμής αναγνωρίζεται από περίπου 100 χώρες.
Στο Κόσοβο, με συνολικό πληθυσμό 1,8 εκατ. κατοίκους, κυρίως Αλβανούς κοσοβάρους, ζουν περίπου 120.000 πολίτες που δηλώνουν Σέρβοι.
Αρκετοί Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο εθνικό και θρησκευτικό λίκνο της πατρίδας τους. Η σερβική μειονότητα του Κοσόβου παραμένει γενικά πιστή στο Βελιγράδι.,