Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα νοσοκομεία, αλλά και η υπηρεσία του ΟΗΕ που φροντίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), καθώς έχουν εξαντληθεί οι προμήθειες σε καύσιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διευθύνεται από τη Χαμάς, εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης μια δήλωση στο Telegram, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν «καταρρεύσει πλήρως».
«Επιβεβαιώνουμε ότι 12 νοσοκομεία και 32 κέντρα υγείας είναι εκτός λειτουργίας και φοβόμαστε ότι περισσότερα θα είναι εκτός λειτουργίας τις επόμενες ώρες λόγω στόχευσης και εξάντλησης καυσίμων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «το γεγονός ότι οι πόρτες των νοσοκομείων παραμένουν ανοιχτές δεν σημαίνει ότι παρέχουν υπηρεσίες στην πλημμύρα των τραυματιών».
Η δήλωση προσέθεσε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προμηθεύσει τα νοσοκομεία με καύσιμα, να στείλει «εξειδικευμένες ιατρικές αντιπροσωπείες για τη διάσωση των τραυματιών στην ισραηλινή επίθεση» και κάλεσε «όλους τους συνταξιούχους συναδέλφους και τους εθελοντές όλων των ειδικοτήτων να ενταχθούν αμέσως στα νοσοκομεία».
Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ που φροντίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), η οποία υποστηρίζει ότι θα αναγκαστεί να τερματίσει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «από αύριο το βράδυ» (το βράδυ της Τετάρτης) εάν δεν προμηθευτεί άμεσα περισσότερα καύσιμα.
«Χωρίς καύσιμα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρισμό και το νερό δεν μπορεί να καθαριστεί, ούτε να αντληθεί» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Το Ισραήλ έχει αποκλείσει τις εισόδους στη Λωρίδα της Γάζας για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο μέσω της Αιγύπτου, ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ποσότητες είναι ανεπαρκείς.
«Είναι μία σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών», προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας που σπάνια είναι τόσο γεμάτη.
Το Ισραήλ συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Γάζας, με το υπουργείο Υγείας της περιοχής να κάνει λόγο για 5.800 νεκρούς από τις 7 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στο Ισραήλ από ένοπλους της Χαμάς που έκαναν πρωτοφανείς επιδρομές σε κοινότητες κοντά στα σύνορα, με στόχο αμάχους.
«Η επίθεση της Χαμάς δεν συνέβη στο κενό»
Σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι «η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ δεν συνέβη στο κενό».
«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Έχουν δει τα εδάφη τους να μεταβιβάζονται σταθερά από οικισμούς και να μαστίζονται από βία. Η οικονομία τους καταπνίγηκε. Οι άνθρωποι τους εκτοπίστηκαν και τα σπίτια τους γκρεμίστηκαν. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανιστεί» υπογράμμισε με έμφαση.
Την ίδια στιγμή, όμως, έσπευσε να τονίσει ότι «τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
Στο πολυπληθές ακροατήριο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.
«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ, ενώπιον υπουργών και διπλωματών δεκάδων χωρών στην έδρα του ΟΗΕ.
«Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών» επέμεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Παραίτηση Γκουτέρες ζητά το Ισραήλ
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ στις δηλώσεις Γκουτέρες, με τον πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν να ζητά την παραίτηση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, με αφορμή τη «σοκαριστική», όπως την χαρακτήρισε, ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κόεν, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, είπε ότι δεν θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Γκουτέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο.
«Δεν θα συναντηθώ με τον γγ του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για ισόρροπη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να σβηστεί από τον κόσμο», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.