Τον προβληματισμό ότι η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να μείνει χωρίς χριστιανούς και «τα προσκυνήματά μας στους Αγίους Τόπους να αποκτήσουν μουσειακό χαρακτήρα» κατέθεσε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο δεύτερο Επιστημονικό Συνέδριο Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού (1922-2022), που διοργάνωσε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησία της Ελλάδος.
Το συνέδριο με θέμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι και τα δραματικά γεγονότα του 20ού αιώνος» πραγματοποιήθηκε στο συνοδικό μέγαρο, υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου.
«Δυστυχώς, η Γενοκτονία που ξεκίνησε στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, των χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των χριστιανών της Εγγύς Ανατολής, ολοκληρώνεται στις μέρες μας με όλα αυτά που συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας. Κινδυνεύει το λίκνο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, η Μέση Ανατολή, να μείνει χωρίς χριστιανούς, και τα προσκυνήματά μας στους Αγίους Τόπους να αποκτήσουν μουσειακό χαρακτήρα. Αυτό δεν πρέπει, όσο μπορούμε, να το επιτρέψουμε» υπογράμμισε ο βουλευτής.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη εκ μέρους της ΔΣΟ την Εκκλησία της Ελλάδος για την πρωτοβουλία αυτών των συνεδρίων –τρία στη σειρά– για τον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής, δεδομένου ότι το 1922 ήταν η Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923 ήταν η Συνθήκη της Λοζάνης, και το 1924 ήταν η χρονιά εγκατάστασης και των τελευταίων προσφύγων στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τη συνέχεια των δέκα συνεδρίων που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, από τον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας.
«Αυτά τα συνέδρια, αναμφίβολα, συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο τότε, συνέβαλαν καθοριστικά στη διατήρηση της εθνικής ελληνικής συνείδησης των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ακόμη και εκείνων που στα χρόνια της μακράς δουλείας έχασαν την ελληνική τους γλώσσα και τουρκοφώνησαν» συμπλήρωσε ο γ.γ. της ΔΣΟ.