Ένα φορτηγό με φέρετρα ήταν μεταξύ των 20 οχημάτων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και κατάφεραν να μπουν σήμερα, Σάββατο, στη Λωρίδα της Γάζας από το πέρασμα της Ράφα, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.
Σύμφωνα με το BBC, από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, πέρασαν 20 οχήματα με λευκές σημαίες, ο αριθμός στον οποίο είχε συμφωνήσει προηγουμένως το Ισραήλ, και στη συνέχεια το πέρασμα έκλεισε πάλι.
Ο ΟΗΕ το χαρακτήρισε το μέγεθος της βοήθειας «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ, όπως έγινε γνωστό, τα φορτηγά μετέφεραν τρόφιμα, νερό και φέρετρα για τους εκατοντάδες νεκρούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αιγυπτιακή μεθόριο αναμένουν άδεια διέλευσης και πολλοί Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα, ωστόσο κανένας πολίτης δεν μπόρεσε να περάσει το σύνορο.
Τι γίνεται με τους ομήρους
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο γυναίκες ομήρους, μια μητέρα και την κόρη της, ωστόσο σήμερα, η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων του ισραηλινού στρατού, μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την «επιθετικότητα» του στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ προσπαθεί να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους και οι δυνάμεις του θα «πολεμήσουν μέχρι τη νίκη».
Για το λόγο αυτό, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα, ενώ έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα αυτό το διάστημα.Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών συναντώνται στην Αίγυπτο για να συζητήσουν την κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά οι προσδοκίες είναι χαμηλές, επειδή δεν συμμετέχουν ούτε το Ισραήλ, ούτε το Ιράν.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι μια μαζική είσοδος Παλαιστινίων στη χερσόνησο του Σινά, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής.