Διατεθειμένη να ανταλλάξει τους περίπου 200 ομήρους με άμεση κατάπαυση του πυρός εμφανίζεται η παλαιστιακή οργάνωση Χαμάς, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ωστόσο, μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν φαίνεται να συμφωνεί.
Οι διαπραγματεύσεις για τους ανθρώπους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου συνεχίζονται με διεθνή μεσολάβηση, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τις λεπτομέρειες των συνομιλιών. Ωστόσο, οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι απαχθέντες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγουν ζωντανοί μέσω διπλωματικών διεργασιών και όχι μέσω μιας πολεμικής επιχείρησης.
Αυτό που έχει γίνει σαφές είναι ότι δεν βρίσκονται όλοι οι όμηροι στα χέρια της Χαμάς, αλλά ορισμένοι κρατούνται από άλλες ένοπλες μαχητικές ομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Οκτωβρίου, ένοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς απήγαγαν τουλάχιστον 200 ομήρους και σκότωσαν περίπου 1.400 ανθρώπους κατά την επιδρομή σε κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις στο νότιο Ισραήλ.
Το Ισραήλ ανταπάντησε σφυροκοπώντας τη Γάζα με αεροπορικές επιθέσεις, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει δράση για την απελευθέρωση των ομήρων και «θα αφανίσει τη Χαμάς».
Η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος κάνει λόγο για τουλάχιστον 4.137 νεκρούς Παλαιστινίους και 13.162 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Μεταξύ αυτών των θανάτων, η Χαμάς αναφέρει ότι περιλαμβάνονται 16 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, η οποία βομβαρδίστηκε από ισραηλινές επιδρομές χθες, Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον νέο απολογισμό της Χαμάς, 46 μέλη ιατρικού προσωπικού του θύλακα έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς και 85 έχουν τραυματιστεί.
Επιπλέον, επτά νοσοκομεία και 21 κέντρα υγείας δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, «λόγω έλλειψης καυσίμων» στις γεννήτριες, λόγω του αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την πολεμική του επιχείρηση ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς.
Πόσοι είναι οι όμηροι
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η πλειονότητα των περίπου 200 ομήρων είναι ζωντανοί και μεταξύ τους βρίσκονται 20 παιδιά κάτω των 18 ετών και περίπου 20 άνθρωποι ηλικίας άνω των 60.
Η Χαμάς υποστηρίζει ότι έχει 200 ομήρους και ότι ακόμα 50 κρατούνται από άλλες ένοπλες οργανώσεις στον θύλακα. Έχει δηλώσει ότι πάνω από 20 όμηροι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.
Πού κρατούνται
Το Ισραήλ λέει ότι οι όμηροι έχουν οδηγηθεί στη Γάζα αλλά δεν είναι γνωστή η ακριβή τους τοποθεσία εντός του θύλακα, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τη διάσωσή τους. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι πολλοί μπορεί να κρατούνται στο λαβύρινθο σηράγγων κάτω από τη Γάζα, που τα ισραηλινά στρατεύματα ονομάζουν ‘Μετρό της Γάζας’.
Τι εθνικότητας είναι
Στους ομήρους περιλαμβάνονται άνθρωποι από διάφορες χώρες, ενώ πολλοί έχουν και ισραηλινή υπηκοότητα.
Αγνοούνται 20 ή και περισσότεροι Αμερικανοί, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει πόσοι από αυτούς κρατούνται ως όμηροι. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ρις δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι 10 από τους ομήρους είναι Αμερικανοί.
Η Ταϊλάνδη αναθεώρησε σε 17 τον αριθμό των πολιτών της που κρατούνται. Οκτώ Γερμανοί είναι μεταξύ των ομήρων, εκ των οποίων περίπου οι μισοί αιχμαλωτίστηκαν σε κιμπούτς, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ ανέφερε σε βιντεοσύνδεση με συγγενείς ότι 16 συμπατριώτες του κρατούνται.
Τουλάχιστον εννέα Βρετανοί υπήκοοι έχουν σκοτωθεί και επτά αγνοούνται, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ. Κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Ισραήλ χθες, Πέμπτη, ο Σούνακ συναντήθηκε με τις οικογένειες δύο εκ των αγνοουμένων, που εκτιμάται ότι έχουν συλληφθεί ως όμηροι και κρατούνται στη Γάζα.
Η Γαλλία δεν έχει δηλώσει πόσοι ακριβώς πολίτες της κρατούνται στη Γάζα, και αν και επτά αγνοούνται μετά τις επιθέσεις, εκ των οποίων κάποιοι κρατούνται ως όμηροι.
Ο Όφιρ Ένγκελ, ένας 18χρονος Ολλανδός, απήχθη από το κιμπουτς Μπεερί και μεταφέρθηκε στη Γάζα, σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση.
Η Πορτογαλία λέει ότι εκτιμά πως τέσσερις πολίτες με πορτογαλική και ισραηλινή υπηκοότητα που αγνοούνται έχουν απαχθεί ως όμηροι. Η Ντάφνα Γκάρκοβιτς, με ισραηλινή και χιλιανή υπηκοότητα, συνελήφθη ως όμηρος μαζί με τον Ισπανό σύζυγό της, όπως δήλωσε ο πατέρας της. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι δύο πολίτες με ιταλική και ισραηλινή υπηκοότητα αγνοούνται, και θεωρείται ότι έχουν απαχθεί.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε στις 16 Οκτωβρίου ότι οι απαχθέντες που δεν είναι Ισραηλινοί θεωρούνται «φιλοξενούμενοι» και θα απελευθερωθούν «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες επί του πεδίου».