Στη γαστρονομία του Κιλκίς βασίλισσα είναι αδιαμφισβήτητα η ποντιακή κουζίνα, ωστόσο σίγουρα μιλάμε για τον ορισμό του πλουραλισμού στο πλαίσιο της ελληνικής προσφυγιάς.
Σ’ αυτόν τον τόπο άλλωστε, από το 1913 (οπότε απελευθερώθηκε) αλλά κυρίως από την Ανταλλαγή και μετά, δημιουργήθηκε ένα ψηφιδωτό λαών και πολιτισμών με ταυτότητα ελληνική και χρώμα από τα μακρινά μέρη στα οποία κατοικούσαν από αιώνες.
Όπως είναι φυσικό, το χρώμα αυτό ήταν αποτυπωμένο και στις γεύσεις που έφεραν μαζί τους· δίκαια λοιπόν, ο νομός Κιλκίς καμαρώνει για την πλούσια γαστριμαργική του δραστηριότητα.
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)
¼ πακέτο λεπτά φύλλα κρούστας |
300 γρ. καβουρμά |
150 γρ. τυρί φέτα |
1 φλ. γάλα εβαπορέ |
1½ φλ. σπορέλαιο |
αλάτι |
μαύρο πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας, τα κόβουμε στα 4, και κάθε ¼ σε 2 κομμάτια.
- Τεμαχίζουμε τον καβουρμά σε μακρόστενα μικρά κομμάτια και το ίδιο τη φέτα.
- Αλείφουμε κάθε κομμάτι φύλλου με γάλα και βάζουμε εναλλάξ, ένα κομμάτι καβουρμά και ένα φέτας.
- Τυλίγουμε διαγώνια ενώνοντας τις άκρες του φύλλου στα πλάγια και τη γωνία που περισσεύει την αλείφουμε πάλι με γάλα και την κολλάμε καλά.
- Τηγανίζουμε στο σπορέλαιο, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν τα πιτάκια. Τα αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί και κατόπιν τα σερβίρουμε ζεστά.