Το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη και την «Ομπρέλα» επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος καθώς υπήρξε διάσταση απόψεων τόσο για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου όσο και για συμπεράσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σε κείμενό τους για τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας 9 μέλη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» ανέφεραν ότι «Η δημοκρατική ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επείγει ώστε να ανακοπεί η συνεχιζόμενη πορεία της στρατηγικής ήττας. Αυτό προϋποθέτει να λειτουργήσουν τα όργανα και να γίνει το Έκτακτο Συνέδριο μέσα στις προθεσμίες που είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή τον Νοέμβριο».
Την άποψη αυτή… προσπέρασε όπως φαίνεται ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος εισηγήθηκε τη διεξαγωγή του συνεδρίου στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024.
Ο κ. Κασσελάκης -ο οποίος συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη- αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις του κόμματος και παρουσίασε τον οδικό χάρτη έως το Συνέδριο. Έκανε λόγο για «ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός», «ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές». «Πιστεύω σε εσάς, πιστεύω σε εμάς, πιστεύω ότι μαζί θα κερδίσουμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζοντας: «Πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο συνέδριο για την κοινωνία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Είπε ότι ταυτόχρονα και παράλληλα με αυτά το κόμμα θα ασχοληθεί και με συγκεκριμένες θεματικές (όπως π.χ. για ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, στέγη και κόκκινα δάνεια, πρωτογενή παραγωγή, ευρωπαϊκό όραμα, θεσμοί, σύγκλιση με την Ευρώπη κ.ά.). Ανέφερε ότι όλα αυτά θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι θα πάει και στις 13 περιφέρειες. «Χρειαζόμαστε την εμπλοκή της κοινωνίας. Τη ενεργό συμμετοχή του συνόλου των μελών του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας. Την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων, των επιστημόνων, των ανθρώπων του πολιτισμού», τόνισε.
Αναφερθείς στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Κασσελάκης είπε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου μας χάρισε ένα έστω αμυδρό χαμόγελο. Γιατί είδαμε μια πρώτη ρωγμή στην εικόνα παντοδυναμίας της κυβέρνησης».
Επιπλέον υποστήριξε ότι «δικαιωθήκαμε που είπαμε από την πρώτη στιγμή, για στήριξη όλων των προοδευτικών υποψηφίων», υπενθυμίζοντας ότι στη δήλωση του πριν καν τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέφερε ότι «στον β’ γύρο, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα στηρίξουμε τον προοδευτικό υποψήφιο σε κάθε περίπτωση». «Αυτό πιστεύω ότι εκφράζει το πρόσωπο της σύγχρονης Αριστεράς. Μια Αριστερά που θα ενώνει και θα συνεργάζεται για το καλό της χώρας. Εκεί που μπορούμε. Στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στα κινήματα, αλλά και στο Κοινοβούλιο», τόνισε.
Από την πλευρά τους οι υπογράφοντες το κείμενο (Α. Καββαδία, Έ. Καλαμαρά, Κ. Κνήτου, Π. Λάμπρου, Χ. Ματσούκα, Ανδ. Ξανθός, Π. Σκουρλέτης, Ευκ. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης) υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι «το τελικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών συνιστά ρωγμή στην πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη» και πως «ωστόσο, παρά την αποδοκιμασία των κυρίαρχων πολιτικών, στις εκλογές δεν ωφελήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», αλλά «συνεχίστηκε η εκλογική υποχώρησή του, κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα». Υπογραμμίζουν ότι «χρειάζεται μια βαθύτερη ανασύνταξη της Αριστεράς, που δεν εξυπηρετείται από την υποκατάσταση της πολιτικής-ιδεολογικής αντιπαράθεσης με προσωπικές-επικοινωνιακές μονομαχίες».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ