Την ώρα που στην Αθήνα προχωρούσε ο ελληνοτουρκικός διάλογος με τις συναντήσεις των ΥΦΥΠΕΞ των δυο χωρών, στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ παρουσίαζε τον αμυντικό προϋπολογισμό της Τουρκίας ο οποίος θα αυξηθεί κατά… 150% φτάνοντας από τα 16 δισεκ. δολάρια το 2023 τα 40 για το 2024.
Ο Γιλμάζ είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να διπλασιάσει τις εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας, φτάνοντας τα 11 δισεκ. δολάρια από 6 δισεκ. που είναι σήμερα και πρόσθεσε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία, στην οποία έχουν επενδυθεί τεράστια ποσά, θα αυξήσει την αυτάρκειά της στο 85%, από 80% που ήταν τη φετινή χρονιά.
Σήμερα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε επίσης την παράταση της εντολής με την οποία οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να κάνουν διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ για άλλα δύο χρόνια.
Η εντολή δόθηκε για πρώτη φορά το 2013, όταν ήταν σε εξέλιξη η διεθνής εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ανανεωνόταν έκτοτε κάθε χρόνο, μέχρι το 2021, όταν χορηγήθηκε διετής ανανέωση.
«Είναι βασικό για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, με βάση το διεθνές δίκαιο, εναντίον κάθε είδους κινδύνου, απειλών ή ενεργειών που μπορεί να συνιστούν απειλή» αναφέρεται στο κείμενο που φέρει την υπογραφή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο κείμενο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία. Το άρθρο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης. «Ως εθνικιστής, δεν θέλω να πατήσουν το πόδι τους στο τουρκικό έδαφος ξένες δυνάμεις», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ