Με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων δεσμών που ένωναν τον μικρασιατικό ελληνισμό με τη Δωδεκάνησο από τα αρχαία χρόνια έως και τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και προκειμένου να εξεταστεί η επίδραση της Καταστροφής στην οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ιστορία των νησιών, στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από το διωγμό του μικρασιατικού ελληνισμού, το Πολεμικό Μουσείο θα φιλοξενήσει τις εργασίες της ημερίδας «Μικρασιατική Καταστροφή και Δωδεκάνησα», η οποία είναι υπό την αιγίδα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η θεματολογία είναι ιδιαιτέρως πλούσια, με τη συμμετοχή δωδεκανησιακών και προσφυγικών σωματείων που θα προβάλουν μέσα από εκτεταμένη ιστορική έρευνα, λαογραφικές αναφορές όπως και βιωματικές εμπειρίες -προφορική ιστορία, ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας του ελληνισμού. Συμμετέχουν ακόμα ιστορικοί ερευνητές, συγγραφείς, ιστορικοί επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων.
Ταυτόχρονα, στο φουαγιέ του μουσείου θα φιλοξενηθεί έκθεση με φωτογραφίες από τη Μικρά Ασία και τα Δωδεκάνησα, αντικείμενα, ευρήματα και έγγραφα που συνδέονται με τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, βιβλία και καλλιτεχνήματα.
Συμμετέχουν: Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου, Σύλλογος Μικρασιατών Κω «Ο Ηρόδοτος», Σύλλογος Μικρασιατών Ρόδου, Εταιρεία Νισυριακών Μελετών, Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος, Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, Νεοκλασικό Λαογραφικό Μουσείο Καλύμνου Μιχάλη Κυρράνη. Συνδιοργανωτές η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Ρόδου και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος. Με τη στήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.
Τις εργασίες του θα παρουσιάσουν οι: Αχιλλέας Γ. Κατσουράδης (ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ), Νίκος Κανελλόπουλος (επίκουρος καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων), Σταύρος Παπαδόπουλος (σύμβουλος εκπαίδευσης, διδάσκων στο Philips University), Σοφία Ηρακλείδου (υπ. δρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, συγγραφέας), Μιχάλης Τριανταφύλλου (ξεναγός, ιστορικός ερευνητής), Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης (ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας), Ειρήνη Σαρίογλου (γενική γραμματέας ΙΔΙΣΜΕ, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης), Κυριάκος Μιχ. Χονδρός (ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας), Μαρία Παπανικολάου (αρχειονόμος, ιστορικός), Γιάννης Βαληνάκης (πρ. υφυπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ).