Μπαράζ ρουκετών εναντίον της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ «σε απάντηση για τη στόχευση αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα, Δευτέρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σειρήνες ήχησαν επίσης στη μητρόπολη Τελ Αβίβ και σε πολλές πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τραυματισμούς ή ζημιές.
Οι σειρήνες που ήχησαν στην Ιερουσαλήμ διέκοψαν τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη, και οι Ισραηλινοί βουλευτές μπήκαν σε καταφύγια, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν στην ισραηλινή τηλεόραση.
Στον αντίποδα, το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.808 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί συνολικά 10.850 Παλαιστίνιοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν ήδη φτάσει στα σύνορα, ωστόσο όλες οι συνοριακές διελεύσεις είναι κλειστές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διανεμηθούν τα αγαθά.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αλεξία Καλαϊτζή, μόνο ένα βυτιοφόρο καυσίμων κατάφερε να περάσει από το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.
Κλειστή όμως παραμένει η μεθοριακή διάβαση της Ράφα και για τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, θέλοντας να διαφύγουν.
Ανάληψη ευθύνης για την αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να σταματήσουν τη Χαμάς
Ο αρχηγός της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ να αποτρέψει την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.
«Παρά τις ενέργειές μας, δυστυχώς το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, δεν καταφέραμε να προειδοποιήσουμε εγκαίρως ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση», δήλωσε ο Μπαρ. «Ως επικεφαλής της υπηρεσίας, η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία είναι δική μου. Θα υπάρξει χρόνος για να διεξάγουμε έρευνες. Τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο», τόνισε.
Συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν
Οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «ο πρόεδρός μας Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τερματίσει αυτή τη συγκρουσιακή διαδικασία, η οποία μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα, και θα συνεχίσει να το κάνει».
»Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός από τη διατήρηση της ειρήνης και να δώσουν ένα μήνυμα στον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση και ότι θα ήταν σωστό να ληφθούν μέτρα που θα μειώνουν τις αντιδράσεις αντί να τις αυξάνουν το συντομότερο δυνατό» καταλήγει η ανακοίνωση.