Για τον Μάρτιο του 2021 είχε προγραμματιστεί από την ΕΕ η τελευταία αλλαγή ώρας, και τα κράτη μέλη είχαν κληθεί να επιλέξουν μία από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή), ωστόσο η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση διαδραμάτισαν, μεταξύ άλλων, και οι επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας στο βιολογικό ρολόι, όπως η δυσκολία στην άμεση προσαρμογή. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση, κι έτσι δεν είναι σαφές πότε (και αν) η ΕΕ θα απαλλαγεί από το συγκεκριμένο μέτρο.
Συνεπώς, όπως κάθε χρόνο, στις 29 Οκτωβρίου (την τελευταία Κυριακή του μήνα δηλαδή) θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω, κερδίζοντας 60 λεπτά περισσότερο ύπνο! Συγκεκριμένα, το ρολόι μας στις 04:00 τα ξημερώματα θα πρέπει να επιστρέψει στις 03:00.
Τι θα συνέβαινε εάν υιοθετούσαμε την κανονική (χειμερινή) ώρα για όλο το χρόνο; Σύμφωνα με άρθρο της Washington Post, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή θα έπρεπε να ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Έτσι θα απαλλασσόμασταν από τα βραχυχρόνια υγειονομικά προβλήματα (και τον εκνευρισμό) που προκαλεί η αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο, και επιπλέον θα ωφελούμασταν ακόμη περισσότερο από τον συγχρονισμό του εσωτερικού μας ρολογιού με την ηλιακή ημέρα.
Με καλύτερη ευθυγράμμιση του κιρκάδιου ρυθμού, ίσως καταφέρναμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της μόνιμης υιοθέτησης της κανονικής ώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – η αλλαγή της ώρας δεν αλλάζει και το πόσο διαρκεί το φως του ήλιου ημερησίως. Με τη μόνιμη υιοθέτηση της κανονικής ώρας, τουλάχιστον θα μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτό το φως τις σωστές ώρες της ημέρας, και μάλιστα με τρόπο που θα είναι ωφέλιμος για την υγεία μας.