Κορυφώνεται η αγωνία για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη λήξη του τελεσίγραφου που είχε θέσει το Ισραήλ για την εκκένωση του πυκνοκατοικημένου θύλακα.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή αυτή, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές και δηλώνει ότι θα κρατήσει ανοιχτές δύο διόδους ώστε να μετακινηθεί ο πληθυσμός προς τα νότια.
Οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα «ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους.
Η Χαμάς από την πλευρά της λέει στον κόσμο να μην φύγει επειδή οι δρόμοι δεν είναι ασφαλείς. Υποστηρίζει μάλιστα ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα εναντίον λεωφορείων και φορτηγών που μετέφεραν πρόσφυγες την Παρασκευή.
Το BBC κατάφερε να επιβεβαιώσει το χτύπημα σε ένα κομβόι πολιτών, το οποίο έφευγε από τη βόρεια Γάζα κατά μήκος μιας οδού εκκένωσης.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και το οποίο είναι ιδιαίτερα σκληρό, φαίνεται μια ομάδα ανδρών να τρέχει προς ένα φορτηγό. Κάποιοι ανεβαίνουν επάνω στην καρότσα, ενώ άλλοι κινηματογραφούν τη σκηνή.
Ακούγονται προσευχές και θρήνοι για τα θύματα, ενώ ο αέρας είναι γεμάτος καπνό, με τις φωνές των ανθρώπων να πνίγονται κατά καιρούς από τις σειρήνες των ασθενοφόρων.
Καθώς η κάμερα πλησιάζει το φορτηγό, αρχίζει να διαφαίνεται η φρίκη του χτυπήματος.
Πολλά πτώματα, συστραμμένα από τη δύναμη της έκρηξης, είναι σκορπισμένα σε όλη την επίπεδη επιφάνεια της καρότσας και κείτονται μέσα σε λίμνες αίματος.
Καθώς η θέα αλλάζει προς την άλλη πλευρά του φορτηγού, το σώμα ενός μικρού παιδιού, όχι μεγαλύτερου από τεσσάρων ετών, διακρίνεται με το πρόσωπο διαλυμένο.
Καθώς η κάμερα περνάει δίπλα από τα φορτηγά, φαίνονται άλλα δύο χτυπημένα και φλεγόμενα οχήματα, πιθανότατα με θύματα ακόμα μέσα.
Άλλα πλάνα που γυρίστηκαν πριν από το συγκεκριμένο χτύπημα, έδειχναν παρόμοια φορτηγά γεμάτα με έως και 30 άτομα που ταξίδευαν νότια, αναζητώντας ασφάλεια.
Η Χαμάς κατήγγειλε το συγκεκριμένο βομβαρδισμό από το Ισραήλ και έκανε λόγο για τουλάχιστον 70 νεκρούς, κυρίως γυναικόπαιδα, και 200 τραυματίες.
Στην αναμονή η ανθρωπιστική βοήθεια
Αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, όπου τα εφόδια θα φυλαχθούν μέχρι να καταστεί δυνατή η ασφαλής μεταφορά τους στη Γάζα, ανέφεραν ένα στέλεχος της Ερυθράς Ημισελήνου και ένας εθελοντής.
Η Αίγυπτος λέει ότι η διάβαση της Ράφα, από τη δική της πλευρά, παραμένει ανοιχτή όμως η κυκλοφορία διακόπηκε για πολλές ημέρες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στην πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ενισχύουν την ασφάλεια της διάβασης και μεταξύ άλλων μετακινούν τα τσιμεντένια φράγματα και οι πληροφορίες ότι την κλείνουν είναι αναληθείς, είπε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου.
Δύο πτήσεις, μία εκ των οποίων από την Τουρκία, έφτασαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο της πόλης Αλ Αρίς του Σινά, που απέχει 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά αυτήν την εβδομάδα έχουν φτάσει στο Σινά τουλάχιστον πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αεροσκάφος με φάρμακα και άλλο ιατρικό υλικό προσγειώθηκε στην Αλ Αρίς.
«Κάθε ώρα που τα εφόδια αυτά παραμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων, περισσότερα κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες, ειδικά οι πιο ευάλωτοι, θα πεθάνουν», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Τα υλικά αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 300.000 ανθρώπων και περιλαμβάνουν φάρμακα για 1.200 τραυματίες και 1.500 καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, διαβητικούς, διευκρίνισε ο Οργανισμός.
Στην Αίγυπτο υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα να εκτοπιστούν οι κάτοικοι της Γάζας λόγω της πολιορκίας του θύλακα και των ισραηλινών βομβαρδισμών. Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος λέει ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να παραμείνουν στη γη τους και εργάζεται για να διασφαλίσει την παράδοση της βοήθειας εντός της Λωρίδας της Γάζας.
Ευθύνες στον ισραηλινό στρατό για το θάνατο του δημοσιογράφου
Ο στρατός του Λιβάνου επέρριψε σήμερα, Σάββατο, στο Ισραήλ την ευθύνη για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters και τον τραυματισμό πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων και δύο του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Ο ισραηλινός εχθρός εκτόξευσε έναν πύραυλο που στόχευσε ένα πολιτικό αυτοκίνητο που ανήκε σε μια ομάδα του Τύπου, κάτι που οδήγησε στον θάνατο του εικονολήπτη Ισάμ Αμπντάλα» και τον τραυματισμό άλλων δημοσιογράφων, αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του στρατού.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον «σκόπιμο φόνο», όπως τον αποκάλεσε, του Αμπντάλα.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ερευνά το επεισόδιο αυτό.
Επικοινωνία Μητσοτάκη με Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Επίσης επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.