Για πάνω από μία δεκαετία βρίσκεται δίπλα στην Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο οποίος παράλληλα έχει προσφέρει τα μέγιστα στην προβολή του ποντιακού ελληνισμού.
Έτσι, το ιστορικό σωματείο σε μια εκδήλωση-ορόσημο, η οποία ήταν αντανάκλαση των δεσμών που έχουν δημιουργηθεί, την Παρασκευή ανακήρυξε τον κ. Γεώργιο «Πρεσβευτή Ποντιακού Ελληνισμού 2023».
Ήταν μια καθ’ όλα συγκινητική τελετή. Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλίας Ιορδανίδης τόνισε ότι πρόκειται για την αναγνώριση της προσφοράς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά και αναγνώριση της θέρμης ψυχής και της ανιδιοτέλειας σε ό,τι αφορά την προώθηση της ιστορίας και της μνήμης των Ποντίων.
«Η προσωπικότητα του μακαριωτάτου αποτελεί πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση σε μια εποχή υλιστική που διακρίνεται για τον ατομικισμό και την κρίση αξιών» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης.
Όπως εξήγησε, η μακρά φιλιά έχει σφυρηλατηθεί με την κοινή αγάπη για την Ελλάδα, τον Πόντο και την Κύπρο, αλλά και τη συνεργασία σε πολλές δράσεις τα τελευταία χρόνια που σκοπό έχουν να προάγουν την πολιτισμική κληρονομιά και την ιστορία, «ενισχύοντας τους δεσμούς του κυπριακού και του ποντιακού ελληνισμού και μεταλαμπαδεύοντας στις νεότερες γενεές την αγάπη και το σεβασμό προς τους προγόνους μας και τις χαμένες πατρίδες».
Το κεντρικό μήνυμα ήταν ότι ο τίτλος του «Πρεσβευτή Ποντιακού Ελληνισμού 2023» αποτελεί δικαίωση στην αφοσίωση και στη συνολική προσφορά του.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου το κλειδί της Αργυρούπολης.
Ακολούθως προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του κ. Γεώργιου, ο οποίος παίρνοντας το λόγο σημείωσε: «Κύπρος και Πόντος διάγουν βίους παράλληλους. Κύπρος και Πόντος έχουν κοινά χαρακτηριστικά». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Οφείλουμε να ανανήψουμε για να ανακόψουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Η Κύπρος είναι το τελευταίο φυλάκιο του ελληνισμού. Αλίμονο αν πέσει!».
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ποντιακούς χορούς και μουσική από τον Ηλία Υφαντίδη (λύρα-τραγούδι) και τον Παναγιώτη Κοπαλίδη (νταούλι).