Αυξάνεται δραματικά κάθε ώρα ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών αμάχων, καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας όπου όλες οι υποδομές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από το Ισραήλ, με 300.00 στρατιώτες και άρματα μάχης σε αναμονή για χερσαία επίθεση.
Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες των ΗΠΑ, Ισραήλ, ΟΗΕ και Αιγύπτου για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στην περιοχή ενώ αύριο, το απόγευμα της Παρασκευής, πρόκειται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Τουλάχιστον 1.200 νεκροί
Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 1.200, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους περίπου 1.200 και ο αριθμός των τραυματιών τους περίπου 5.600», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Γάζα, την έκτη ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εν μέσω ισραηλινών επιχειρήσεων αντιποίνων.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στις 12:00
Έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) πρόκειται να συνέλθει στις 12:00, σήμερα, Πέμπτη, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και να εξεταστούν οι ενέργειες της Ελλάδας και το ενδεχόμενο συμμετοχής της στην προσπάθεια ειρήνευσης στην περιοχή.
Στο συμβούλιο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» εμπλέει μαζί με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον στολίσκο του ΝΑΤΟ προς την ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας στις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ για την Ελλάδα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η Γερμανία στέλνει drones στο Ισραήλ
Η Γερμανία έδωσε χθες, Τετάρτη, το πράσινο φως στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron TP, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν οπλισμό, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της το Σάββατο και φέρεται να σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ζήτησε το σαββατοκύριακο από το Βερολίνο να θέσει στη διάθεσή της τα δυο UAVs, ισραηλινής κατασκευής (IAI), στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγει εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στον παραθαλάσσιο θύλακα.
Η Μπούντεσβερ μισθώνει «πέντε drones αυτού του τύπου, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την εκπαίδευση γερμανών στρατιωτικών» στο Ισραήλ, εξήγησε το υπουργείο.
Ο Μπόρις Πιστόριους, ο γερμανός υπουργός Άμυνας, είπε στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO νωρίτερα χθες πως αν η κατάσταση χειροτερέψει, το Ισραήλ μπορεί να ζητήσει τη συνεργασία των συμμάχων και των εταίρων του. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως «δεν χρειάζονται υποστήριξη στρατιωτικής ή τεχνικής φύσης».