Ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός στο νομό Τραπεζούντας (ακόμα και το χειμώνα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που συχνά επικρατούν) χαρακτηρίζεται και φέτος η Μονή της Παναγίας Σουμελά, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα θρησκευτικού τουρισμού στην Τουρκία.
Στην καρδιά του Πόντου, στην περιοχή της Ματσούκας, μετά και την ολοκλήρωση του τρίτου σταδίου των αναστηλωτικών εργασιών, το πλήρες άνοιγμα του μνημείου την 1η Ιουλίου 2021 συνοδεύθηκε από διαδοχικά ρεκόρ επισκέψεων.
Είναι πλέον σαφές ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας «επενδύει» στη Μονή Σουμελά, παρά τις… παραφωνίες σαν αυτή με την άδεια που δόθηκε για το «πάρτι» με την ηλεκτρονική μουσική, και τη άδεια για την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο, η οποία εγκρίθηκε σχεδόν την τελευταία στιγμή.
Το ιστορικό μοναστήρι των Ελλήνων έκλεισε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015· το πρώτο στάδιο των εργασιών περιλάμβανε τη στερέωση των επικίνδυνων βράχων. Μερικώς για το κοινό άνοιξε στις 28 Ιουλίου 2020, οπότε και παράλληλα ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη φάση των εργασιών, μέχρι να φτάσουμε στο πλήρες άνοιγμα.
Σε συνάντηση εργασίας που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Τραπεζούντα υπό τον κυβερνήτη Αζίζ Γιλντιρίμ αξιολογήθηκαν οι τουριστικές επιδόσεις του νομού την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2023. Σύμφωνα με τον επαρχιακό διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού Ταμέρ Ερντογάν, η κίνηση ήταν αυξημένη κατά 43%.
Τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τα μνημεία έχει η Παναγία Σουμελά, η οποία μέσα σε ένα 9μηνο δέχθηκε 402.718 επισκέπτες – το αντίστοιχο διάστημα πέρσι την είχαν επισκεφθεί 289.297 άτομα. Κορυφαίος δε προορισμός αναδείχθηκε και πάλι το Σαράχο, με 2,1 εκατ. επισκέπτες.
Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι για μια ακόμα καλοκαιρινή σεζόν η Παναγία Σουμελά βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των Αράβων, παρόλο που –όπως ειπώθηκε στη συνάντηση εργασίας– υπήρξαν κάποια αρνητικά δημοσιεύματα από χώρες του Κόλπου.