Δεκαετίες τώρα το Ζωγράφειο Λύκειο στέκει περήφανο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, προσφέροντας σπουδαίες υπηρεσίες στην ομογένεια. Φέτος συμπληρώνει 130 χρόνια λειτουργίας, επέτειος για την οποία μίλησε ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου στην εκπομπή «Φωνή της Ελλάδας», στον ρ/σ ΕΡΤ για τον Απόδημο Ελληνισμό.
«Προσπαθούμε να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν σβήσαμε, ότι συνεχίζουμε έχοντας υπόψη την πραγματική εικόνα. Το 1924 ζούσαμε εδώ 230.000 Έλληνες, σήμερα έχουμε μείνει, περίπου 2300 άτομα ενώ το δυναμικό της σχολής ανέρχεται σε 70 μαθητές», είπε μιλώντας στη Νατάσα Βησσαρίωνος.
«Έχουμε έναν ρόλο: τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς. Συμβάλλουμε στην ελληνοτουρκική φιλία. Άλλωστε, χωρίς την ελληνοτουρκική φιλία δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε νέους στην Πόλη», εξήγησε αναφερόμενος στη μεγάλη συναυλία της Γλυκερίας.
«Είναι τεράστια η ευθύνη του να αναλάβει κάποιος μια θέση στην οποία προϋπήρχαν σημαντικές φυσιογνωμίες όπως ο Μιχαήλ Κεφάλας, ο Αλέξης Δαμαρίας, ο Βασίλης Μούτσογλου, ο Δημήτρης Φραγκόπουλος… πήρα μεγάλη δύναμη από τη στήριξη όλων των αποφοίτων για να συνεχίσω το έργο μου…» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου για τον ρόλο που έχει αναλάβει, ως διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου. Δεν δίστασε μάλιστα να αποκαλύψει ότι η μητέρα του ήταν επίσης εκπαιδευτικός, η οποία δεν θέλησε να εγκαταλείψει την Πόλη, τη δεκαετία του ΄60, γιατί δεν ήθελε να αφήσει τους μαθητές της. «Αν μου έλεγαν και εμένα σήμερα να φύγω, θα απαντούσα ότι δεν μπορώ να αφήσω τους μαθητές μου τους οποίους λατρεύω και καμαρώνω για την επιτυχία τους… κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνεται για να συμβάλλουμε στο χαμόγελο των συνανθρώπων μας. Η ζωη μόνο τότε είναι ωραία.», υπογράμμισε.
- Πηγή: ΕΡΤ/Φωνή της Ελλάδας.