Κόρη του Αλκιβιάδη Σουμελίδη και της Θάλειας Τζανιχίτου, η Κορίννα Σουμελίδου απέδειξε σε όλη τη διάρκεια της ζωή της, ότι είναι γνήσιο τέκνο Ποντίων γεννητόρων (φωτ.: facebook.com/ Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
Εκείνο το κορίτσι που ήρθε στη ζωή, το 1909, στην Τραπεζούντα από δυο σπουδαίους γονείς, έμελλε να αφήσει το δικό της στίγμα στον αγώνα των Ποντίων για τη διάσωση της κληρονομιάς τους.
Η Κορίννα Σουμελίδου, γέννημα-θρέμα της Τραπεζούντας, με τον τρόπο που επέλεξε να ζει και μέχρι το θάνατό της, σαν σήμερα το 1998, κατάφερε να αποδείξει ότι ήταν άξιο τέκνο, άξιων γονέων.
Γονείς της ήταν ο γιατρός Αλκιβιάδης Σουμελίδης και η Θάλεια Τζανιχίτου. Ο γιατρός που καταγόταν από τη Βαρενού της Χαλδίας, έχασε τη ζωή του το 1915, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επτά χρόνια αργότερα, η σύζυγός του μαζί με τα παιδιά της Απόστολο, Παρυσάτιδα (Μεταξά), Σοφία (Παρηγόρη) και Κορίννα, έφθασε στην Αθήνα. Η Κορίννα φοίτησε στο Αρσάκειο Διδασκαλείο και εργάστηκε ως υπάλληλος στον Ερυθρό Σταυρό, όπου έμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή της.
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών μπήκε στη ζωή της λόγω του αδελφού της Απόστολου που ήταν μέλος ήδη από το 1946. Τη δεκαετία του ’80, τα δύο αδέρφια άρχισαν να προσφέρουν οικογενειακά κειμήλια στη συλλόγη του Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού, με σκοπό τη διαφύλαξη και έκθεσή τους. Είναι, μάλιστα, από τους πρώτους δωρητές του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της ΕΠΜ.
Η Κορίννα Σουμελίδου αλλά και ο αδερφός της Απόστολος που διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΕΠΜ το διάστημα 1979-1998, πέθαναν με διαφορά λίγων μηνών.
Λίγα χρόνια πριν φύγουν από τη ζωή, δώρισαν στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών σημαντικό ποσό με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των γραφείων της αλλά και προκειμένου να ενισχύσει το έργο της. Δικαίως τόσο η Κορίννα όσο και ο Απόστολος ανακηρύχθηκαν μεγάλοι ευεργέτες της ΕΠΜ.
*Όλες οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ της ΕΠΜ στο facebook.