Τους πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία – Βόρεια Θράκη, που από τα τέλη του 19ου έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, έπεσαν θύματα Βουλγάρων και Τούρκων, τιμά η Φιλιππούπολη Λάρισας με την ανέγερση μνημείου στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης και απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Τήνου Κωνσταντίνος Νταής έγιναν το πρωί της Κυριακής, σε κλίμα συγκίνησης.
Ο Σιδέρης Δελαρούδης πρόεδρος της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης «Η Ανατολική Ρωμυλία» –που πρωτοστάτησε στις ενέργειες για την ανέγερση του μνημείου–, έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική και ιστορική στιγμή καθώς πρόκειται για «υλοποίηση ενός χρέους δεκαετιών».
«Ατυχείς αποφάσεις, πριν λίγα χρόνια, στέρησαν τη συνοικία της Φιλιππούπολης από το μοναδικό τεκμήριο της εποχής έλευσης των προσφύγων στην πόλη της Λάρισας, με την ακατανόητη κατεδάφιση του σχολείου των αρχών του 20ου αιώνα, της περιόδου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το μνημείο για τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης μας υπενθυμίζει το χρέος στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και τη συμβολή τους στην οικοδόμηση της νεότερης Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του ο γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μέλος της Βουλής των Ελλήνων δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.
Κάνοντας μια σύνδεση με τη σημερινή κατάσταση στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, ο Λαρισαίος πολιτικός είπε πως «Έως σχετικά πρόσφατα θεωρούσαμε ότι στην Ευρώπη αυτές οι γενοκτονικές πρακτικές ήταν πλέον ξεπερασμένες ιστορικά, πλην εξαιρέσεων όπως ο εκτοπισμός των Κυπρίων από τις εστίες τους με την τουρκική εισβολή του 1974. Σήμερα, όμως, βλέπουμε το δράμα να επαναλαμβάνεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου οι Αρμένιοι εξαναγκάζονται σε φυγή από τους Αζέρους, με τη συνδρομή της Άγκυρας, μετά από παρουσία χιλιάδων ετών στην περιοχή, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αδρανής αυτή την εξωφρενική εθνοκάθαρση. Να γιατί, λοιπόν, όλοι εμείς επιμένουνε τόσα χρόνια ότι είναι απαραίτητο η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των χριστιανών της καθ’ ημάς Ανατολής. Όχι μόνον για τη δικαιοσύνη της ιστορίας, αλλά πρωτίστως για να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα».