Την πιθανή επιστροφή στην εξουσία του Ρόμπερτ Φίτσο για 4η φορά έδειξαν οι κάλπες στη Σλοβακία, καθώς το λαϊκιστικό κόμμα Smer-SD («Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία») εξασφαλίζει το 23,42% των ψήφων στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, με την ενσωμάτωση στο 98,13%.
Διαψεύδοντας τα… exit poll, το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα «Προοδευτική Σλοβακία» έμεινε στο 16,75%. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ποσοστό του να αυξηθεί, όσο συνεχίζεται η καταμέτρηση στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου είναι πιο δημοφιλές. Επικεφαλής του κόμματος είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσα.
Οι εκλογές στο κράτος των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο είναι μέλος της ΕΕ και του NATO, θεωρούνται καθοριστικές για το εάν η Μπρατισλάβα θα παραμείνει στη ρότα ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία.
Το Smer-SD έχει υποσχεθεί πως θα σταματήσει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στη γειτονική Ουκρανία.
Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από υψηλά επίπεδα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και ήταν θυελλώδης. Χαρακτηρίστηκε από πολλές και σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψηφίους, ενώ ο Ρόμπερτ Φίτσο καταφέρθηκε τόσο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, όσο και κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα που θα επικρατήσει θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 150 εδρών – το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για επτακομματική Βουλή. Από το 2020 η Σλοβακία είχε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία προσέφερε αξιόλογη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.
Να σημειωθεί ότι ο Ρόμπερτ Φίτσο το 2018 έχασε την εξουσία μετά την πολύκροτη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του. Ο εκλιπών είχε αποκαλύψει την ύπαρξη σχέσεων ανάμεσα στην ιταλική μαφία και την κυβέρνηση σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του.
Η Σλοβακία έγινε ανεξάρτητη το 1993 μετά το αναίμακτο διαζύγιο με την Τσεχία, αφού η Τσεχοσλοβακία έπαψε το 1989 να κυβερνάται από κομμουνιστική κυβέρνηση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες.