Βυθισμένη στις λάσπες είναι για μια ακόμη φορά η Θεσσαλία, καθώς, μόλις 20 ημέρες μετά την κακοκαιρία «Daniel», η κακοκαιρία «Elias» χτύπησε με σφοδρότητα τις ήδη πληγείσες περιοχές, καταστρέφοντας δρόμους και περιουσίες, αφήνοντας τους κατοίκους σε πραγματική απόγνωση.
Την ίδια στιγμή, ένας 57χρονος άφησε την τελευταία του πνοή από λεπτοσπείρωση και άλλοι δύο νοσηλεύονται, ο ένας σε ΜΕΘ, με συνολικά 10 κρούσματα στη Θεσσαλία, από το μολυσμένο νερό, ενώ άμεσο κίνδυνο διατρέχουν τα χωριά γύρω από τη λίμνη Κάρλα καθώς σε πολλά σημεία τα λιμνάζοντα νερά φθάνουν το ενάμιση μέτρο.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση θεραπείας, καθώς η σοβαρή μορφή της ασθένειας προκαλεί θνητότητα 10-20 %.
Υψηλός πυρετός, έντονος πονοκέφαλος ανθεκτικός στα παυσίπονα και σοβαρές μυαλγίες, πρέπει να οδηγούν, αμέσως στο γιατρό, αν ο ασθενής έχει εκτεθεί σε διάστημα έως και τριών εβδομάδων, σε μολυσμένα νερά, χωρίς προφυλάξεις (γαλότσες , γάντια, μάσκα, γυαλιά).
Στα Φάρσαλα πλημμύρισαν για τέταρτη φορά από το 2020
Η Υπέρεια Φαρσάλων, όπως και το Μικρό και Μεγάλο Ευύδριο πλημμύρισαν δύο φορές τις τελευταίες ημέρες. Τεράστιοι όγκοι λάσπης εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές και 100.000 στρέμματα στην επαρχία είναι κάτω από το νερό.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, από το 2020 έως σήμερα η Υπέρεια Φαρσάλων έχει πλημμυρίσει τέσσερις φορές. Αναφέρουν ακόμη ότι τα φράγματα που είχαν κατασκευαστεί εκεί, ουσιαστικά διευθέτησαν τον παραπόταμο έξω από το χωριό, με τέτοιο τρόπο που άλλαξε η ροή του. Με αποτέλεσμα τα δύο ποτάμια, ο Ενιπέας και ο παραπόταμός του, να υπερχειλίσουν και να μπουν για δεύτερη φορά στο χωριό.
Στο Βόλο, πάνω από 50 αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα, ενώ πάνω από 100 καταστράφηκαν στη στεριά.
Ίδια αποκαρδιωτική εικόνα και στον Πλατύκαμπο, ενώ σε λίμνη έχει και πάλι μετατραπεί ο Βλοχός αφού τα πρόχειρα αναχώματα στον Ενιπέα δε συγκράτησαν το νερό.
Ανυπολόγιστες ζημιές στην Εύβοια
Δρόμοι κομμένοι στη μέση, περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό και ανυπολόγιστες ζημιές στις υποδομές δηλώνουν την καταστροφή που υπέστη η πολύπαθη Εύβοια. Οι Ροβιές, η Λίμνη, το Μαντούδι, το Κυμάσι, το Πευκί έχουν κατακλυστεί από τόνους λάσπης και φερτών υλικών, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν κατεστραμμένα σπίτια και επιχειρήσεις.
Τρομακτικές εικόνες αντίκρισαν οι κάτοικοι στην περιοχή Κρύα Βρύση, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας, καθώς ποτάμι, λόγω του μεγάλου όγκου νερού, παρέσυρε ολόκληρο σπίτι.
Ο Κυμασιώτης ποταμός ξεχείλισε με τα φερτά υλικά και την ορμή του νερού να καταστρέφουν υποδομές και οχήματα στο χωριό Κυμάσι. Οι δρόμοι έχουν χαθεί. Μάλιστα, η γέφυρα που συνδέει το χωριό με την Αμίτσα κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά.
Ο δρόμος που οδηγεί από το Μαντούδι προς το Λιμάνι έχει αποκοπεί. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
Πού είναι κατάλληλο το νερό
Αναφορικά με την ασφάλεια και την καταλληλότητα του νερού στη Θεσσαλία, έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 1.208 λήψεις δειγμάτων. Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα είναι:
- Στο δήμο Βόλου το νερό κρίνεται ακατάλληλο, έως ότου ανακοινωθούν νέες οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές.
- Στο δήμο Νοτίου Πηλίου το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Αφετών και τον οικισμό Κορόπης Μηλεών.
- Στο δήμο Αγιάς το νερό κρίνεται κατάλληλο για τη δημοτική κοινότητα Αγιάς και τις τοπικές κοινότητες Δήμητρας, Αμυγδαλής, Στομίου και Καστρίου.
- Στο δήμο Σοφάδων το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Καππαδοκικού και Πασχαλίτσας.
- Στο δήμο Μουζακίου το νερό κρίνεται ακατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Αμυγδαλής, Ανθοχωρίου, Βατσουνιάς, Δρακότρυπας, Ελληνοκάστρου, Κρυοπηγής, Οξυάς, Πευκοφύτου, Πορτής και Αγίου Ακακίου.
- Στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα το νερό κρίνεται κατάλληλο για ολόκληρο τον Δήμο.
- Στο δήμο Τρικκαίων το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Ελληνοκάστρου.
Ας σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι φορείς πραγματοποιούν δειγματοληψίες καθημερινά.
Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που το νερό κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση σημαίνει αυτομάτως ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, παραγωγή τροφίμων ή ποτών, πλύσιμο λαχανικών και για ατομική υγιεινή (πλύσιμο χεριών κ.λ.π.). Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται βράσιμο του νερού για 1-3 λεπτά.
Σε περίπτωση θολερότητας του νερού, συστήνεται να προηγείται του βρασμού φιλτράρισμα του νερού (π.χ. με υφασμάτινα ρούχα, φίλτρα του καφέ).